Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carska puhara
  • 30.09.2022. 17:00
  • Zagvozd

Podno Biokova pronašao gotovo tri kilograma tešku puharu

Sasvim slučajno Milan Bartulović Car pronašao je puharu na Carevom brigu pa su je već krunili u - carsku.

Foto: Zlatko Bartulović
  • 134
  • 9
  • 0

Šezdesettrogodišnji Milan Bartulović iz Zagvozda u Hrvatskoj prije nekoliko dana sasvim slučajno pronašao je podno Biokove gljivu puharu, tešku tek nešto malo manje od tri kilograma.

O sličnim primjercima u Slavoniji i Lici, čitali smo dosta puta, ali pronaći puharu tih gabarita u biokovskom kršu je nešto, kako i sam Milan kaže, dosad neviđeno. 

Škrta i plitka zemlja puna škrapa i kamenja nikada nije bila plodno tlo bilo kakvim gljivama. Viđane jesu, međutim, ne tako velike. Te "domaće" bile su obima niti šest sedam centimetara, a ova tek zerku uža od metra.

"Šetao sam podno kuće u ugledao da se nešto bijeli u visokoj travi. Pa nije valjda gljiva, pomislio sam. Nisam moga' vjerovati kada sam je uzeo u ruke. Na prvu sam mislio da će se ispuhati kada je uberem i posuti me one njene smeđe spore. Međutim, ništa", opisuje nalaznik.

Impresivne je i težine 

Kaže i da su je već krunili kao carsku puharu jer je pronađena na lokaciji koju zovu Carev brig, a njegova porodica nosi nadimak ili patronimik carevi.

"Tako da je car pronašao caricu na Carevom brigu", smije se Milan dodajući da, budući da nije gljivar i ne razlikuje otrovnu od one koja to nije, ne zna što će s njom.

Za sada služi kao izložbeni primjerak kojeg obilaze stanovnici cijele zagvoške općine. Postala je glavna atrakcija, a u Bartulovićima vjeruju da bi se moglo obaviti i naučno ispitivanje o njenom razvoju u biokovskim vrletima.


Tagovi

Milan Bartulović Puhara Gljiva Biokovo


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - priobalja i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !