Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija za šume
  • 17.09.2021. 16:00

Nova Strategija za šume naišla na brojne kritike europarlamentaraca

Europarlamentarci prije svega poručuju da svaka država članica EU treba sama brinuti o svojim šumama, no kritiziraju i druge odredbe Strategije.

Foto: Lucija Bencarić
  • 94
  • 21
  • 0

Nova Strategija za šume Europske komisije nejasna je i površna, smatra većina europskih zakonodavaca, istodobno izražavajući zabrinutost da ona nadilazi nadležnosti EU, piše euractiv

Naime, dokument, kojega je povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski predstavio na sastanku Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta 1. rujna, jedna je od glavnih sastavnica Zelenog plana.

Prema riječima povjerenika, njezin cilj je osigurati uzgoj zdravih, otpornih šuma za desetljeća koja dolaze. "Nudi niz koordiniranih, dosljednih i znanstveno utemeljenih politika koje se mogu provesti u punoj suradnji s državama članicama i dionicima šumarskog sektora“, istaknuo je tom prigodom Wojciechowski.

Osim zaštite primarnih i starih šuma, ima za cilj da se do 2030. godine posadi tri milijarde novih stabala diljem EU. 

A kako bi se osigurala odgovarajuća injekcija EU sredstava u tom sektoru, Komisija je pozvala države članice da uspostave nove sheme plaćanja u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. 

"Od nje će imati koristi i vlasnici šuma jer je u njezinu sklopu i inicijativa o tzv. ugljičnoj poljoprivredi, čiji se prvi zakonski prijedlog očekuje do kraja ove godine, a koji bi im mogao biti novi izvor prihoda“, rekao je povjerenik. 

Kritike pristižu sa svih strana

Međutim, brojni europarlamentarci nisu sigurni u njezinu uspješnost, a već ju kritiziraju u brojnim državama članicama. 

Finski europarlamentarac Petri Sarvamaa kaže da je sektoru potrebna jasna vizija što predložena strategija ne nudi. "Zeleni nisu zadovoljni, socijalisti također, mi nismo sretni, pa kome onda ona odgovara“, pitao je.

Nazivajući ju bez sadržaja i nejasnom, europarlamentarac Martin Häusling nadovezao se na Sarvamaa te naglasio potrebu prilagođavanja na promjenjivu klimu, upozoravajući i na sve češće požare koji će postati naša svakodnevica. 

"Teret ovoga će pasti na Grčku, Italiju i ostale zemlje koje se sve češće bore s ovom pojavom, a strategija za to ne daje odgovore", poručio je. 

Ostali zastupnici izrazili su zabrinutost da se njome ne postiže ravnoteža između ekonomskih i ekoloških razmatranja.

"Ostavlja se dojam da se šume trebaju smatrati samo ponorima ugljika", požalila se Ulrike Müller te dodala kako se gospodarenje šumama nikako ne smije gurnuti u drugi plan. 

Komisija se previše umiješala

Također, neki smatraju da se Komisija previše umiješala u sve, s obzirom na to da je šumarstvo u nadležnosti svake države.

Europarlamentarac Luke Ming Flanagan rekao je da bi se EU trebala koncentrirati na ono što može učiniti, sugerirajući da bi, umjesto pokušaja utjecaja na područja izvan svog djelokruga, Komisija trebala preispitati trgovinski sporazum Mercosur za pružanje veće zaštite amazonskoj prašumi.

Iako je naglasio da će šumarstvo ostati čvrsto u nadležnosti država članica i da se to neće promijeniti, Wojciechowski vidi ulogu Komisije u poticanju zajedničkog djelovanja, ali u mjeri koja ne oduzima nadležnosti državama članicama i ne ometa ih.

"Vrijeme će pokazati gdje će ova intervencija dovesti“, dodao je ukazujući na preklapanje između strateških planova ZPP -a i strategije šumarstva. "Šumarstvo je dio preporuka te se potiče i uključuje u eko sheme", istaknuo je na sastanku i kao primjer naveo agrošumarstvo.

Stanje svjetskih šuma sve lošije: Covid-19 će pogoršati situaciju?

Rekao je kako prihvaća sve upućene kritike, ali da je i dalje uvjeren da će se novopredložena strategija pokazati vrijednom u budućim akcijama. 


Tagovi

Strategija o šumi Europska komisija Janusz Wojciechowski Odbor za poljoprivredu Agrošumarstvo Gospodarenje šumama


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.