Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađe drva
  • 02.01.2016. 17:45

Ne čekajte s prijavama šumskih krađa

Samo na području Međimurske županije prošle je godine udvostručen broj šumskih krađa.

Foto: pixabay.com
  • 4.339
  • 137
  • 0

Početkom sezone grijanja svake se godine povećava broj krađa drva. Izuzetak nisu bili niti posljednji mjeseci 2015.

U Policijskoj upravi Međimurskoj ističu kako je od listopada do prosinca prošle godine, na tom području počinjeno 28 šumskih krađa s ukupnom štetom od nekoliko desetaka tisuća kuna. Protekle sezone je, kažu, u razdoblju od listopada 2014. do lipnja 2015. zabilježeno čak 237 šumskih krađa sa štetom od nekoliko stotina tisuća kuna što je dvostruko više nego sezonu ranije.

Policija službeno pokreće postupke samo ako je šteta veća od tisuću kunu

Kod većine šumskih krađa počinitelji se traže po službenoj dužnosti izuzev kada je vrijednost ukradenih drva manja od tisuću kuna, jer u takvim slučajevim, prema zakonu, postupak mora pokrenuti oštećena osoba, privatnom tužbom.

"Policija u svim slučajevima poduzima zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelji pronašli. Jednu od većih šumskih krađa evidentirali smo krajem kolovoza 2015. godine u šumskom predjelu zvanom Lazine nedaleko od mjesta Plešivica u općini Selnica. Vlasnik je ostao bez drvne mase vrijedne nekoliko tisuća kuna a protiv počinitelja podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Policija nadgleda lokacije na kojima se najviše krade

Najugroženije lokacije na međimurskom području su šumski predjeli zvani Parag, Šuma zelena, Siget, Čep, Škarje i Murščak", ističu u Policijskoj upravi Međimurskoj te dodaju kako šumskim krađama pridaju veliku pozornost i stavljaju ih na vrh liste prioriteta, a i djelatnici policije svakodnevno obilaze te najugroženije lokacije na području Međimurske županije.

Tokom 2015. godine međimurski su policajci mjerodavnoj Šumariji 82 puta prijavili nezakonite prijevoze drva.

Obilazite svoje šume i ako primjetite krađu svakako prijavite policiji

"Apeliramo na sve vlasnike šuma da obilaze svoje parcele, kako bi i na taj način, zajedničkom suradnjom spriječili šumske krađe, te molimo građane da šumske krađe prijave čim saznanju za njih, jer tada postoji veća mogućnost da će se prikupiti dokazni materijali koji bi potom mogli doprinijeti otkrivanju počinitelja", poručuju iz policije.

Stoga, ukoliko, primijete da su vam ukradena drva, odmah obavijestite policiju na broj telefona 192 ili se osobno javite u najbližu policijsku postaju.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Šumske krađe Policijska uprava Međimurska županija Službena dužnost Privatna tužba Plešivica Drvna masa Šumarija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.