Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova rješenja
  • 20.09.2022. 10:30

Moguće izuzimanje ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza?

Prilikom potencijalnog produženja odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata iz BiH, razmotrit će se prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja

Foto: Martina Popić
  • 160
  • 57
  • 0

Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH i dalje će se zalagati da na snazi ostane zabrana izvoza trupaca, jer je, naglašavaju, najvažnije da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvođače finalnih proizvoda.

Saopćili su kako se proizvođači godinama unazad suočavaju s problemom adekvatnog obezbjeđenja sirovine u procesu pravljenja proizvoda visoke dodane vrijednosti, da su doprinosi na plate jako visoki i da je sve više prisutan deficit stručne radne snage. 

"Cijene repromaterijala stalno rastu, a sirovina se izvozi, tako da su u pojedinim slučajevima i primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz", napominju.

Rast cijena

Proizvođači su sve više zabrinuti kakvo će stanje na dalje biti zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala te globalne krize. Zaključeno je kako je najvažnije da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvođače finalnih proizvoda te da i dalje da na snazi ostane zabrana izvoza trupaca. 

Hitne mjere: EU planira zamrznuti cijene plina i električne energije

U petak, 16. septembra, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH održan je sastanak nadležnih entitetskih institucija u vezi s mogućnošću produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. 

Ukidanje ili modifikacija odluke 

Tom prilikom je istaknuto kako je neophodno produžiti primjenu ove odluke, te je dogovoreno da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi s mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.  

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja odluke, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim, razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja.


Tagovi

Drvo Zabrana izvoza Asocijacije drvne industrije i šumarstva Cijene energenata Drvni sortimenti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.