Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divljač
  • 14.06.2021. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Medvedi upadaju u sela Nove Varoši - kradu kukuruz i napadaju ovce

Nekada su medvedi u šumama kod Nove Varoši bili prava retkost, ali u poslednje vreme sve češće stižu vesti o neobičnim viđenjima.

Foto: Depositphotos/peterwey
  • 2.025
  • 817
  • 0

Mrki medved uslikan je nedavno dok je preplivao Zlatarsko jezero, a desetak dana pre toga u Manguri jedan je u nastupu gladi polomio automatsku hranilicu kako bi se domogao kukuruza namenjenog divljim svinjama i srnama. Nekada su medevedi u šumama kod Nove Varoši bili prava retkost, ali u poslednje vreme sve češće stižu vesti o neobičnim viđenjima. Najčešće iz sela oko Uvca, do kojih preko Murtenice stižu sa Zlatibora gde je nedavno u naučne svrhe čipovana još jedna zverka.

Dok je u jutarnjim časovima žurio da stigne do omiljenog mesta za pecanje, Boža Goronjića iz Ojkovice iznenadio je čudni plivač u vodi Zlatarskog jezera. Nedaleko od njegovog čamca, krupni medved je pokušavao da se domogne leve obale rukavca uz Tisovicu.

Fotografija medveda na obali Zlatarskog jezera (foto: Ž. Dulanović)

"Prvo sam pomislio da je divlji vepar, ali tek kada sam malo bolje pogledao shvatio sam da je u pitanju mnogo opasnija zverka. Medved je plivao poprilučno brzo, i pošto se domogao obale zamakao je u šumu, na mestu koje je oko 500 metara udaljeno od zaseoka Goronjići sa dvadesetak kuća. Nije mi bilo svejedno. Kasnije, dok sam pecao osvrtao sam se na svaki šum", priča Goronjić.

Nezapamćena krađa

U Manguri lovci nisu međutim videli medveda, ali su ga odali tragovi kandži u kori bukve uz koju se peo, kao i otisci ogromnih šapa u blatu. Iz automatske hranilice koja je bila okačena visoko iznad zemlje pojeo je gotovo sav kukuruz ostavljen drugim šumskim životinjama, a lovci kažu da ne pamte sličnu krađu. Automatsku hranilicu, kakvih je nekoliko u ovom kraju, postavili su nedavno lovci iz Draževića i Radoinje u okviru svojih redovnih aktivnosti na prihrani divnjači.

"Hranilica je ustvari adaptirano plastično bure zapremine 200 litara, koje se okači na granu, a medved se popeo četiri metra uz bukvu kako bi je oborio na zemlju. Zatim je na hranilici odvalio motor na solarni pogon, pa je kroz rupu iscurela veća količina kukuruza. Medved u ovaj deo lovišta nije navraćao od prošle zime, ali ga ima u okolnim šumama", kaže lovac Aleksandar-Aco Leković.

Hranilica je ustvari adaptirano plastično bure zapremine 200 litara

U potrazi za hranom medved je prošle jeseni i zime upadao u planinske zaseoke. U vrletima Murtenice mečka sa dva mečića je meštanima iz ambara ukrala džak kukuruza, a medved je snimljen i kako pretvrčava magistralu prema Jasenovu. U zaseocima oko Uvca kidisali su na stada, a samo u Klaku i Seništima zaklali su dvadesetak brava.

"Meni je za noć stradalo pet grla. Sumnjali smo na vukove, ali veterinar i sudski veštak tvrde da je za štetu odgovoran medved. Stado sa oko 50 brava bilo je zatvoreno u toru naslonjenom uz štalu, na oko tridesetak metara od kuće. Nisu ga uplašili ni vanjsko svetlo koje gori po celu noć, ni pas pulin vezan uz tor", kaže Bogdan Selakovića.

Šta kada sretnete medveda?

Medvedi koji žive u ovim krajevima, međutim, većinom su biljojedi, i manja su opasnost po ljude od mesoždera, ali lovci kažu da i prilikom susreta sa njima treba biti veoma oprezan. Medvedi su inače strogo zaštićena vrsta i njihov lov je zabranjen.

"Ukoliko se sretnete sa ovom krupnom životinjom nemojte bežati i ne pokazujte strah, već joj mirnim tonom nešto pričajte. Medved će tada zastati, a potom vas zaobići i nastaviti svojim putem", savetuju lovci.

Na prostoru Parka prirode "Zlatibor", koji se delom prostire i na teritoriji novovaroške opštine, poslednjih godina primetan je porast broja medveda. Na specijalizovanom hranilištu na Dumačama ispod Tornika, nadzorne kamere su snimile sedam medveda, ali se pretpostavlja da ih ima znatno više jer su primećeni i na hranilištima za drugu divljač koja su u okolnim lovištima formirali lovci iz Čajetine, Nove Varoši i Priboja.

Satelitsko praćenje

Stručni tim sa Biološkog fakulteta u Beogradu nedavno je ovde čipovao dve zverke, medvedicu Milunku i medveda Zlatibora, a signal sa satelitske ogrlice koju su dobili pomoći će naučnicima da saznaju puno više o njihovim navikama i kretanju. Od njihovog praćenja osim nauke koristi će imati i meštani planinskih sela.

Stručni tim sa Biološkog fakulteta u Beogradu nedavno je čipovao dve zverke

"Na pravcima njihovog kretanja biće formirana nova hranilišta, kako medvedi u potrazi za hranom ne bi silazili u planinska sela i napadali stoku, uništavali useve i košnice. Satelitsko praćenje pomoći će nam i da saznamo dosta više o njihovom ponašanju i navikama, ali i da utvrdimo stvarno brojno stanje medveda na ovom području, kao i pol i starosnu strukturu", kaže Aleksandar Milovanović iz Šumskog gazdinstva "Užice".


Foto prilog


Tagovi

Medvedi Divljač Nova Varoš Satelitsko praćenje Boža Goronjić Aleksandar Leković Bogdan Selaković Medvedica Milunka Aleksandar Milovanović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.