Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje šuma
  • 22.08.2017. 18:30

Masovno sušenje četinara na Zlataru

Prema rečima šumara, ekstremne suše su pre nekoliko godina prouzrokovale najpre fiziološko iznurivanje stabala, a zatim i gljivična oboljenja i pojavu potkornjaka. Dodatni problem i to što se u jednom od žarišta bolesnih šuma, osim obeležavanja stabala, gotovo više ništa ne preduzima jer postoji višedecenijski sudski spor o pitanju vlasništva, tako da u njima nije dozvoljena nikakva seča, čak ni ona sanitarna.

Foto: PA Natural Heritage Program / Flickr
  • 948
  • 63
  • 0

U opštini Nova Varoš, u kojoj je gotovo pola teritorije pod šumom, poslednjih nekoliko godina insekti, ali i ekstremne suše zadaju ozbiljne probleme. Kako prenosi RTS, uprkos merama prevencije i sanacije, koje se preduzimaju u šumama na obroncima Zlatara i Murtenice i dalje se suši na stotine hektara četinarskog drveća.

Sušenje primetno na privatnim i državnim posedima

Bolest je vidljiva svuda, na privatnim i na državnim parcelama mladih i stoletnih četinarskih šuma. Vlajko Džekulić, iz sela Trudovo, kaže da je drveće u njegovoj šumi, koja se prostire na oko tri hektara, tek nedavno počelo da se suši. Međutim, kako tvrdi, sušenje se nastavlja, pa on strahuje da će izgubiti veliki deo šume.

Još rano za procenu štete

Prema rečima stručnjaka, ekstremne suše su pre nekoliko godina prouzrokovale prvo fiziološko iznurivanje stabala, a zatim i gljivična oboljenja i pojavu potkornjaka. S druge strane, kako oni napominju, u novovaroškim šumama se redovno sprovode mere sanacije i prevencija. Šumar, Miloš Leković, smatra da će posledice ovogodišnje suše biće tek kasnije vidljive, istakavši da nadležni čine sve što mogu da spreče posledice širenja zaraze.

Hitne mere sprečavanja širenja bolesti

Šef šumske uprave "Nova Varoš", Aleksandar Šalipur kaže da se osim hitnog uklanjanja svih bolesnih stabala u šumama, sprovodi i hemijsko tretiranje posečenih stabala i panjeva. On dodaje da se na toj teritoriji, planskom, sanitarnom sečom, u proseku svake godine ukloni 7.000 m3 -10.000 m3, obolelih stabala.

Nerešeni vlasnički problemi otežavaju situaciju

Šalipur kaže da je dodatni problem i to što se u jednom od žarišta bolesnih šuma, osim obeležavanja stabala, gotovo više ništa ne preduzima, jer postoji višedecenijski sudski spor o pitanju vlasništva, tako da u njima nije dozvoljena nikakva seča, čak ni ona sanitarna. On napominje da Zakon i vlasnike privatnih šuma primorava na spečavanje zaraznih bolesti. Međutim, najgori status je to da šumom niko ne gazduje i da se ne preduzimaju nikakvi koraci da se zaraza suzbije ili spreči.

Dok se spor ne reši šuma "u vlasništvu" potkornjaka

Šalipur ističe da je do razrešenja sudskog spora, sav posao uzaludan, jer je šuma trenutno ničija ili u vlasništvu potkornjaka, ali je i dalje potencijalno opasna za borove, smrče, jele i drugo zimzeleni drveće u tom kraju ovom kraju.

Foto: PA Natural Heritage Program / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Šuma Šumarstvo Srbija Sušenje šume Bolest stabala Četinarsko drveće Bor Jela Smrča Aleksandar Šalipur Nova Varoš Zlatar Potkornjak Trudovo Vlajko Džekulić Agroklub Gljivična oboljenja Murtenica Planska seča Sanitarna seča Suša Miloš L


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P