Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 05.05.2020. 16:00

Manje novca za pošumljavanje Vojvodine?

Iz programa se brišu sve aktivnosti u vezi sa pošumljavanjem i rasadničkom proizvodnjom, osim prenetih obaveza. Od novih aktivnosti, čak 65,8 miliona dinara, ili više od 90 odsto, planira se za izgradnju šumskih puteva.

Foto: JumpStory
  • 130
  • 37
  • 0

U planu je da se na sednici Skupštine AP Vojvodine u četvrtak (7. maja), između ostalog, izmeni program Fonda za šume za 2020. godinu. Rashodi će se smanjiti sa 200,5 miliona dinara na 135,3 miliona. Od toga je 72,8 miliona planirano za nove aktivnosti u ovoj godini i 62,5 miliona za ugovorene obaveze prenete iz prethodnih godina, prenosi se na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Žrtvuje se pošumljavanje zarad puteva?

Iz programa se brišu sve aktivnosti u vezi sa pošumljavanjem i rasadničkom proizvodnjom, osim prenetih obaveza. Od novih aktivnosti, čak 65,8 miliona dinara, ili više od 90 odsto, planira se za izgradnju šumskih puteva. Sa prenetim obavezama, za ovu stavku planira se čak 117,5 miliona, dok za pošumljavanje samo tri miliona dinara.

Otvoren konkurs za pošumljavanje Vojvodine

Podsetimo, Pokrajinski sektreterijat za poljoprivredu ranije je raspisao konkurs za povećanje šumovitosti, unapređivanje otvorenosti šuma, rasadničku proizvodnju i proizvodnju šumskog semena Vojvodina, kojim će biti će raspoređeno ukupno 129 miliona dinara. Kako je tada navedeno na zvaničnom sajtu Sekreterijata, sredstva su, između ostalog, namenjena pošumljavanju - podizanju novih šuma u ukupnom iznosu do 20 miliona dinara, za unapređivanje otvorenosti šuma izgradnjom i rekonstrukcijom šumskih puteva u ukupnom iznosu do 81 milion dinara.

Vojvodini nedostaje 170.000 ha novih šuma

Poslednjih godina, navodi se dalje na sajtu Društva, za pošumljavanje je trošeno od šest do 14 miliona dinara godišnje, što je dovoljno za samo par desetina hektara. Sa druge strane, za izgradnju šumskih puteva, što je aktivnost korišćenja šuma, trošeno je i do 75 odsto novca Fonda.

U Srbiji pod šumom 30 odsto, a u Vojvodini svega šest procenata

Prema zvaničnim podacima, Vojvodini nedostaje oko 170.000 hektara novih šuma i zaštitnih zasada. Štete i izgubljene dobiti u poljoprivredi zbog poplava, suša, smanjenja prinosa i kvaliteta zemljišta, i drugih direktnih posledica nedostatka šuma, mogu se meriti stotinama miliona evra godišnje.


Tagovi

Pošumljavanje Šume Vojvodine Pošumljavanje Vojvodine Šumski putevi Fond za šume Društvo za zaštitu i proučavanje ptiča Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...