Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plant fot the Planet
  • 19.12.2017. 10:15

Kragujevac: Akademija za pošumljavanje

Deca bolje i brže uče od starijih i oni će, na kraju krajeva, biti oni koji će za nekoliko decenija odlučivati o planeti. Zato se Kragujevac pridružio međunarodnoj akciji organizovanja Akademija za pošumljavanje, namenjene najmlađima.

Foto: Magdalena Nenković
  • 274
  • 35
  • 0

Ekološko udruženje fanova iz Kragujevca organizovalo je proteklog vikenda akciju pod nazivom "Plant fot the Planet" za učenike osnovnih škola i zasadilo 60 stabala u Botaničkoj bašti.

Međutim, ovo nije bila samo obična akcija pošumljavanja na terenu, jer su đaci tokom vikenda bili učesnici i svojevrsne Akademije o značaju očuvanja planete, koja se istovremeno održavala i u Malavi, zemlji na afričkom kontinentu.

Oko 70 učenika mlađih razreda iz tri kragujevačke osnovne škole imali su u okviru Akademije 170 minuta predavanja, radionica i igara u svojim matičnim školama, posvećenih temama koje su bitne za očuvanje životne okoline.

Učiti sada generacije koje će sutra odlučivati o planeti

Organizator akcije i Akademije u Kragujevcu Zoran Mitrović kaže da je važno da deca ovog uzrasta nauče sve o ovoj temi iz nekoliko razloga:

Mitrović: Akademija prvi put u Srbiji

"Deca koja sada imaju 10 godina su u stvari one generacije koje će za 30 ili do 40 godina odlučivati o tome šta će se dešavati u Srbiji, odlučivaće i o planeti i zbog toga je važno da znaju šta i kako treba raditi. Zbog toga ih moramo naučiti kako da se ponašaju sada, kako bi njihova budućnost bila zdrava. Poznato je da mlađi lakše uče od starijih i zbog toga je fokus upravo na deci".

Akademija prvi put u Srbiji

Akademija je specifična, jer odmah posle teoretskog dela, kreće se na teren. U Botaničkoj bašti u Kragujevcu svako od novopridošlih ekoloških akademaca zasadio je svoju biljku. Tako će moći da prate njen rast.

"Prvi put se dešava u Srbiji ovako nešto. Ovaj pokret postoji od 2007. i do sada je u 57 zemalja sveta realizovana ova Akademija, gde deca u toku jednog dana uče o sadnji, o zaštiti životne sredine, o efektima staklene bašte, a onda kroz rad, odnosno sadnju stabala pokušavaju te efekte i da ublaže. Prošlog vikenda na sajtu ovog pokreta ovaj dan odvojen je baš za Srbiju. U isto vreme Akademija se odvijala u Africi u državi Malavi, a drugog decembra bila je u Hanoveru, u Nemačkoj", dodaje Mitrović.

Akademci iz Kragujevca

"Plant fot the Planet" je međunarodni pokret, čiji je cilj da smanji negativan uticaj čoveka na planetu, time što će raditi na sadnji stabala širom sveta. Deca kroz Akademiju uče zašto je važno pošumljavanje i to odmah na delu i učine. Za svoj trud ovi akademci u Kragujevcu kako i priliči, dobili su svoje diplome, odnosno sertifikate, da su svoj zadatak obavili kako treba. Kragujevac je jedini grad na Balkanu gde je organizovana Akademija. Najbliža zemlja koja je prošla kroz ovo iskustvo je Slovenija.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Ekološki fan kamp Kragujevac Akademija za pošumljavanje Botanička bašta Zoran Mitrović Ekolog Staklena bašta


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić