Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropske šume
  • 24.07.2022. 15:00

Koja EU zemlja ima najviše, a koja najmanje šuma?

Poslednji podaci pokazuju da čak 43,9 odsto ukupne površine EU pokrivaju šume. Njihova površina je zauzimala 180 miliona hektara.

Foto: Ranka Vojnović
  • 835
  • 44
  • 0

Države članice Evropske unije odlikuju se različitim vrstama šuma koje su izuzetno važan obnovljivi resurs. One nude stanište za životinje i sredstva koja omogućavaju život ljudi. Bez njih je nemoguće ublažiti klimatske promene i zaštiti zemljište od erozije i sprečiti površinsko oticanje vode i poplave. Nažalost, one ovih dana stradavaju usled velikih požara koji su zahvatili brojne zemlje

Najveće šume na severu

Zahvaljujući klimatskoj raznolikosti, tipovima zemljišta, topografiji i nadmorskoj visini, biljni svet šuma je veoma bogat. Evropa je dom za oko 500 vrsta drveća, a najzastupljenije su listopadne vrste. Najčešći su rodovi breza, joha, vrba, hrasta, graba, bukve, lješnika, jasena, čempresa, bora, jela, omorika, ariša, topola i mnogi drugi. Velika je zastupljenost divljeg voća, a posebno divljih jabuka, krušaka i trešnji.

Zastupljenost šumskih površina u EU prema Eurostatu

Prema podacima Eurostata, u 2020. godini 43,9 odsto ukupne površine EU su pokrivale šume. Njihova površina je zauzimala 180 miliona hektara. Najveće površine pod šumom je imala Švedska 30,3 miliona hektara, a zatim Španija, 28 miliona hektara.

Kada se posmatra ukupna površina pod šumom Finska je imala 76,1 odsto površine pokrivene šumskom vegetacijom, a Švedska 74,5 odsto.

Najmanju zastupljenost šumskih površina ima Malta sa samo 1,7 odsto, a ova država je imala i najmanju površinu od samo 530 hektara.


Tagovi

Šume Eurostat Drveće Evropske šume Hektari Švedska Finska


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta