Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grčevita borba
  • 28.07.2022. 12:00

Kiša ugasila požar na Čvrsnici, ali ne i u kanjonu Neretve

Vatrena stihija na Čvrsnici opožarila je više od 500 hektara površine borove šume i rastinja. Pretpostavlja se da je požar izazvao udar groma

Foto: Facebook/Visit Blidinje
  • 89
  • 38
  • 0

Nakon 12 dana grčevite borbe vatrogasaca, kiša je sinoć ugasila požar u Parku prirode Blidinje na Čvrsnici, potvrđeno je iz Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona. 

U gašenju je proteklih dana učestvovalo više stotina vatrogasaca, GSS-ovaca, planinara i ostalih dobrovoljaca, a gašenju iz zraka pristupili su helikopteri OS BiH, Helikopterskog servisa Republike Srpske te iz Hrvatske kanader i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Opožarena velika površina

Vatra je ugašena na svim mjestima gdje je gorjela, a ekipe vatrogasaca i dobrovoljaca će i danas i sutra biti na terenu. 

"Na požarištu su ostali dežurati vatrogasci. Opožarena je velika površina koja će se naknadno procjeniti", navodi se u današnjem izvještaju iz civilne zaštite.

Podsjetimo, vatrena stihija na Čvrsnici, zahvatila je više od 500 hektara površine borove šume i rastinja, a gašenje je otežavao i jak vjetar. Pretpostavlja se da je požar izazvao udar groma na nepristupačnom terenu u subotu, 16. jula.

Vatra je ostavila pustoš iza sebe, a šteta će se tek zbrajati. 

Gori u kanjonu Neretve

Još uvijek je aktivan požar koji već nekoliko dana gori u kanjonu Neretve kod Konjica, njega nažalost kiša noćas nije ugasila. Prema procjeni iz Civilne zaštite Konjic, pomoć helikoptera OS BiH zasad nije potrebna.

"Lokaliziran je požar na području sela Borci, ali i dalje gore panjevi unutar požarišta", navodi se u saopćenju Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.


Tagovi

Požar Šuma Blidinje Park prirode Čvrsnica Vatrogasci


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Neuobičajeno visoke temperature posljednjih mjeseci uslovile su ubrzan rast i razvoj biljaka... #tritikale u fazi vlatanja