Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrčak
  • 02.05.2023. 12:00

Kada se bere smrčak i kako konzumira?

Treba da budete upoznati sa pravilnim načinom branja ove gljive, a posebno da znate sigurno kako ona izgleda, jer se nikako ne preporučuje da je beru neiskusni sakupljači, a sve zbog rizika od trovanja.

Foto: Stevan Baluban
  • 1.577
  • 133
  • 0

Smrčak (Morchella) se ubraja u najcjenjenije i jestive gljive. Karakteristične je građe, a specifičan je zbog svog klobuka-šešira, koji podsjeća na pčelinje saće, a zapravo ima oblik jajeta ili stoga sijena. Stručak ili stablo je nepravilnog oblika, a iznutra je manje ili više šuplje. Meso je bijele do braon boje izuzetnog mirisa i ukusa koji se sušenjem intenzivira.

Gdje se može naći?

Većina ima sličnu strukturu, imaju manje ili veće drške i šešir. Nekada je veći, a nekada ćemo vidjeti ovu gljivu čija je drška viša od visine šešira, koji može imati različit oblik, valjkast, koničan, okrugao i nepravilan. Po njegovim ivicama nalaze se alveole, sačasta udubljenja, dok su na njihovim obodima askusi, obično sa osam velikih spora. 

Više o ovome rado će ispričati Stevan Baluban po vokaciji programer, ali i gljivar. Od 2014. do 2018. bio je na mjestu predsjednika matičnog GD, vremenom je njegovo znanje potvrđeno zvanjem determinatora, a kasnije i pozicijom determinatora-mentora, te predsjednika Nadzornog odbora u Mikološko-gljivarskom savezu Srbije, a trenutno je član IO Gljivarskog Društva Novi Sad. 

Stevan Baluban i "ulov"

"Stepskog smrčka možemo naći na sunčanim parlozima sa niskom travom. Možemo ih naći u starim vinogradima, voćnjacima, naročito u zasadima jabuka, pored jasena, javora, crne i bijele topole, smreke, graba", rekao Baluban dodajući da je ovo gljiva proljeća, nekada rasla tokom aprila i maja, a klimatske promjene doprinijele su da je sada ima i u februaru, a glavna sezona stepskog je tokom marta. Ostale vrste koje beremo plodonose u aprilu, a oni koji se beru na planinama rastu u maju, a ponekad početkom juna.

"Beremo ih tako što ih okrenemo lijevo-desno i uberemo. Moje mišljenje je da je bolje da ih nožem odrežemo do zemlje jer ćemo tako najmanje oštetiti miceliju iz koje smrčak plodonosi."

Obavezna termička obrada

Za sakupljanje ove i ostalih gljiva veoma je važno dobro ih poznavati ili ići sa nekim iskusnim i dobrim poznavaocem. Upravo to napominje i naš sagovornik ističući da bi nepažnja mogla dovesti do toga da se ubere neka slična otrovna dvojnica iz roda Gyromitra.

"Morate biti svjesni da su smrčci uslovno jestive gljive i da ih prije upotrebe morate termički obraditi na više od 80 stepeni Celzijusa. Na primjer, dinstanjem na puteru da bi se termolabilna helvela kiselina, koja je toksična, razložila i isparila", rekao je naš sagovornik dodajući da ih možemo osušiti u kućnim uslovima tako što ih nanižemo na konac, okačimo na neko toplo mjesto gdje je promaja.

Staništa smrčka

Ovako bi trebalo da se suše oko tri mjeseca kako bi veći dio termolabilne helvela kiseline ispario i razložio se. Baluban savjetuje da ih prije sušenja očistimo od pijeska i zemlje, presiječemo na pola kako bi odstranili eventualne stanare u šupljini šešira, ali još jednostavnije je da ih stavimo u sušilicu za voće i povrće i sušimo nekoliko sati na oko 50 stepeni dok ne postanu lako lomljivi. Nakon toga treba isključiti sušilicu na par sati da se vlaga iz sredine gljiva raširi ka površini, a poslije toga ponovo uključiti sušilicu i kada su smrčci potpuno suhi staviti ih u zip kesice ili staklene tegle sa poklopcem. Nakon toga potrebno ih je premjestiti u zamrzivač na nekoliko dana kao zaštitu od insekata.

"Osušene smrčke možemo čuvati godinama, kao takvi imaju znatno izraženiju aromu nego svježi ali se prije upotrebe preporučuje termička obrada."

Ukusan i zdrav

To je divlja, po mnogima zdrava, ljekovita gljiva, odličan je antioksidans, bogat vitaminima i mineralima, pogodan je za dijetalce, za rad jetre i kardiovaskularnog sistema i gustinu kostiju. Može se pripremati na različite načine, najjednostavnije je izdinstati ih ispod aspiratora isječene napola sa glavicom crnog i malo bijelog luka na buteru ili ulju sa malo začina po želji. Može se dodati nekoliko jaja i uživati u kajgani, ili dodati pavlaku i tvrdi sir, a specijalitet je i pohovani smrčak.

Kuharske varijante

"Ima mnogo mogućnosti za pripremu, ukoliko imate smederevac možete presjeći par smrčaka napola, posoliti i ispeći na plotni, taj miris nikada nećete zaboraviti", otkrio je Baluban dodajući da svi zainteresovani treba svoje znanje da steknu i usavrše u najbližem gljivarskom društvu kako bi uživali u izuzetnim ukusima gljiva.


Tagovi

Stevan Baluban Smrčak Priprema smrčka Berba smrčka Sušenje gljiva Morchella


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.