Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakonska rješenja
  • 27.01.2023. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Izmijenjen Zakon o šumama KS, aktivisti poručili: Važne su vam samo naknade

Aktivisti su pozvali da se zaustavi devastacija šuma te usvoji zakon na nivou Federacije BiH

Foto: Facebook/Adnan Delić
  • 127
  • 6
  • 0

Skupština KS usvojila je izmjene Zakona o šumama Kantona Sarajevo kojima je utvrđeno da je korisnik državnih šuma dužan plaćati naknadu za njihovo korištenje u iznosu od osam posto, umjesto dosadašnjih šest, od ostvarenog prihoda od drveta računajući cijenu drveta na panju i prihoda ostvarenog od nedrvnih šumskih proizvoda.

Do sada je po ovom osnovu uplaćivano jedan posto za kantonalni, a pet posto za budžet općine sa čije teritorije je šuma. Sada je taj omjer povećan u korist općinskih budžeta, te će se prema usvojenim izmjenama, općinama uplaćivati sedam posto, dok će kantonu i dalje pripadati jedan posto. Cilj je razvoj lokalnih, ruralnih područja, jer najveći dio prihoda koji se ostvaruje upravo u tim područjima. 

Prije današnjeg zasjedanja Skupštine KS, aktivisti su pozvali da se zaustavi devastacija šuma te usvoji zakon na nivou Federacije BiH. Naveli su i kako su sve važnije dopune koje su bile tema diskusije na prethodnim sjednicima odbijene.

"Naši političari ni ovaj put neće zastupati interese prirode te neće raditi na njenom očuvanju i zaštiti. Našim političarima i institucijama nisu važni resursi, nije važan gentski fond i zaštićena područja, nisu važne šume, nije važna ni jedna od već ranije odbijenih tačaka", istakli su iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini, napoemnuvši kako su donosiocima odluka bitne naknade odnosno "procenti na osnovu kojih će nastaviti da pune svoje budžete".


Tagovi

Šume Zaštita šuma Naknade Drvo Skupština KS Novi zakon


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]