Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niz nepravilnosti
  • 29.07.2022. 16:00

Inspektori "prečešljali" trgovce: Cijene ogrjeva nerealne, ministar zaprijetio

Izvještaj pokazao da su proizvođači i prodavci ogrjevnog materijala, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost

Foto: Depositphotos/trofalena
  • 829
  • 115
  • 0

Federalni tržišni inspektorat izvršio je nadzor kod 14 proizvođača i trgovca peleta, briketa, oblog ogrjevnog drveta i cijepanog ogrjevnog drveta. Kako je izvijestio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović inspektori su kod većine kontroliranih subjekata nadzora utvrdili niz nepravilnosti i nedostataka, vezano za neposjedovanje odgovarajuće dokumentacije koja prati robu, kao i neažurnog vođenja trgovačkih knjiga.

Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvještaja Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) jasno je da su proizvođači i prodavci ogrjevnog materijala, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga izazvanih, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva, istaknuto je u informaciji. 

Produžiti zabranu

Podsjetimo, Federalna vlada je u svojoj inicijativi tražila zabranu izvoza dređenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta do kraja ove godine, ali je Vijeće ministara BiH u junu privremeno zabranilo izvoz u trajanju od 90 dana. Zabrana ističe 24. septembra ove godine, što je period još uvijek prije predstojeće sezone grijanja koja počinje 1. oktobra, stoga je, napominje ministar, evidentno puno veći značaj zadnjeg kvartala tekuće godine.

"Tokom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija privrednih subjekata koji prometuju ogrjevnim materijalom dominantno orijentirana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. septembra neće doći do željenog ispoljavanja ekonomskog patriotizma", upozorio je Vujanović.

Omogućen izvoz drvenih briketa iz BiH - nema domaćih kupaca

Kako je najavio, u tom slučaju će predložiti nove mjere zaštite građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere te zahtjev za produženje trajanja odluke o zabrani izvoza ogrjevnog materijala do kraja ove godine.

(Ne)realne cijene

Federalno ministarstvo trgovine je radi zaštite interesa građana, preduzeća i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji koriste ove energente pokrenulo već niz drugih aktivnosti. Održan je sastanak s predstavnicima Privredne komore FBiH i privrednika, koje je predvodio predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije. Sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, glavni federalni tržišni inspektor i savjetnik premijera Federacije BiH za ekonomska pitanja.

Cilj je bio koordiniranje zajedničkih aktivnosti radi osiguranja urednog snabdijevanja peletom i ogrjevnim drvetom u predstojećoj sezoni grijanja uz ekonomsko prihvatljive cijene uz maksimalnu socijalnu osjetljivost primjerenu ekonomskoj realnosti.

"Istakli smo da bi u ovom momentu realna cijena za tonu peleta trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscijepano ogrjevnog drveta od 100 do 120 KM. Također, je istaknuto da će,
ako izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biti predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere",
 istakao je ministar Vujanović.

Dodao je da rast cijena energenata dovodi potrošače u vrlo nezavidan položaj, a kako je cilj Vlade FBiH da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleta i ogrjevnog drveta po ekonomsko prihvatljivim cijenama. Na sjednici je predočio i pregled raspona nabavnih cijena, marže i maloprodajnih cijena ogrjevnog materijala, a koji potvrđuje nerealno visoko podignute cijene.


Tagovi

Drvo Ogrjev


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]