Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 31.05.2022. 17:00

Hoće li BiH zabraniti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta?

U odnosu na prošlu godinu cijena ogrijeva skočila za 100 posto iz razloga što su zemlje Evropske unije svoje potrebe sa ogrjevom podmirivale iz Ukrajine, a rat u toj zemlji je izazvao ogromne poremećaje

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 824
  • 128
  • 0

Bosna i Hercegovina bi mogla privremeno zabraniti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta. Naime, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac najavio je da će naredne sedmice održati sastanke s predstavnicima nadležnih ministarstava i privrednih komora kako bi usaglasili model i pokrenuli procedure definiranja odluke koja bi rezultirala zabranom izvoza tih sortimenata.

"Svjestan da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za naše građane, kao i privrednu zajednicu, smatram da je vrlo važno podržati i prihvatiti inicijative nadležnih entitetskih ministarstava koje idu u pravcu uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta", rekao je Košarac.

Navodi da je uvođenje ovih zaštitnih mjera dobar model i najbolji pokazatelj zaštite domaće proizvodnje i interesa građana te s tim u vezi treba usmjeriti napore da se osgura da sirovina ostaje u Bosni i Hercegovini u korist domaće drvoprerađivačke industrije: "To će istovremeno omogućiti i jeftiniju cijenu energenata za grijnu sezonu, što je primaran interes svih građana te podržavam uvođenje zaštitnih mjera, jer je to u interesu građana i realnog sektora." 

Inicijativa Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Ministarstva trgovine FBiH, prihvatila inicijativu za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza iz Bosne i Hercegovine ogrjevnog drveta i peleta do kraja ove godine. S tim u vezi, najavljeno je upućivanje inicijative Vijeću ministara BiH kojom se traži  da se u roku od 15 dana razmotri ova odluka, uz uslov da "neće imati negativne efekte za BiH u smislu naknade štete po već zaključenim/važećim ugovorima za izvoz, odnosno da se sačini tako da se ne odnosi na važeće zaključene ugovore do dana stupanja na snagu ove odluke".

Alarmantna situacija na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine

Istaknuto je i da je, prateći odnose ponude i potražnje, kao i kretanje cijene ogrjevnog drveta i peleta,  konstatirano da je u BiH zbog povećane potražnje na svjetskom tržištu došlo do značajnog povećanja izvoza. Također, situacija na tržištu ogrjevnog drveta i peleta u Bosni i Hercegovini je dostigla zabrinjavajući nivo i traži hitnu reakciju s ciljem stabiliziranja domaćeg tržišta.

"Naime, mnogi bosanskohercegovački proizvodači i prometnici izvoze ogrjevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedina društva čak izvoze 100 posto svoje proizvodnje. Zbog ovakvog postupanja postoji opravdana bojazan da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe bh. tržišta", naveli su iz Vlade FBiH.

Stoga je cilj zaštita domaćeg tržišta, potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogrjeva za sezonu koja slijedi.

Alarmantna situacija

Iz firme "Drvosječa", nedavno su upozorili da je situacija na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine alarmantna. U dopisu koji su, prije nekoliko dana, uputili na adrese državnih institucija, pojašnjavaju da je u odnosu na prošlu godinu cijena ogrijeva skočila za 100 posto iz razloga što su zemlje Evropske unije svoje potrebe sa ogrijevom podmirivale iz Ukrajine, a rat u toj zemlji je izazvao ogromne poremećaje u lancima snabdijevanja.

"Zemlje Evropske unije su zbog nemogućnosti dobavljanja drva i ogrijeva iz Ukrajine okrenuli ka Bosni i Hercegovini, te iz naše države svakog dana izađe 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, te 20 do 30 šleperskih isporuka peleta, tj. 500 do 700 tona. Ovo dovodi do toga da je moguće da ogrjeva neće biti dovoljno za tržište Bosne i Hercegovine", saopćili su iz ove kompanije.


Tagovi

Ogrijev Drvo Pelet Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁