Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sutra sastanak
  • 15.09.2022. 16:30

Hoće li BiH produžiti zabranu izvoza ogrjevnog drveta?

Vlada FBiH je tražila da se zabrana izvoza produži do kraja godine, međutim, Vlada RS ima drugačiji prijedlog

Foto: Julijana Kuzmić
  • 239
  • 54
  • 0

Predstavnici nadležnih institucija sutra će obaviti konsultacije o mogućnosti produženja odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, potvrdio je Srni, da su na sastanak odnosa pozvani entitetski ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šemsudin Dedić i Boris Pašalić, ministri trgovine RS i FBiH, Suzana Gašić i Zlatan Vujanović, te predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora.

Različiti zahtjevi RS i FBiH

"Moj stav je da primarno moramo voditi računa o tome da osiguramo dovoljne količine za domaću upotrebu, po prihvatljivim cijenama imajući u vidu domaće kriterijume", rekao je Košarac.

Smanjena proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u BiH

On je ocijenio kako najprihvatljivijim smatra prijedlog Vlade RS, kojim bi bio omogućen nesmetan izvoz ogrjevnog cijepanog drveta, a cijena peleta regulirana tako da bude određena gornja cijena i peleta i ogrjevnog cijepanog drveta za građane i kroz određene kontingente. 

Od oktobra počinje sezona grijanja, građani ne smiju ostati bez drva

Podsjetimo, Vlada FBiH je tražila da se Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine produži do 31. decembra 2022. godine.

Vlada FBiH traži produženje zabrane izvoza drvnih sortimenata

Svoju inicijativu opravdali su činjenicom da od oktobra počinje sezona grijanja navodeći da je sasvim je izvjesno očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima.

Dozvoliti izvoz?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, smatra da je prijedlog iz Republike Srpske dobar i kako je najbolje rješenje da se proizvođačima omogući da rade i iskoriste neke efekte kada su u pitanju cijene na međunarodnom tržištu, ali s osnovnim zadatkom, da građani u BiH moraju imati energente po prihvatljivim cijenama. 

Tegeltija je naveo da će kontingenti omogućiti proizvođačima da izvezu sve ono što su i prošle godine izvozili, a da za tržište BiH mora ostati odgovarajuća količina peleta, pod prihvatljivim uslovima.


Tagovi

Drva Drvni sortimenti Ogrjev Zoran Tegeltija Staša Košarac Zabrana izvoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.