Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj šuma
  • 28.03.2019. 16:00

EUROSTAT: 43% EU pokriveno šumama, Srbija srednje šumovita

Prema Eurostat-u, šume EU apsorbovale su 417 miliona tona ugljen dioksida (CO2) u 2016. godini, što odgovara oko 9% ukupnih emisija gasova staklene bašte, odnosno, 414 miliona tona. U odnosu na stanje na globalnom nivou, šumovitost u Srbiji bliža je međunarodnoj koja iznosi 30% i znatno je niža u odnosu na onu u EU koja iznosi 43%.

Foto: Depositphoto/ccat82
  • 436
  • 14
  • 0

EU imala je blizu 182 miliona hektara pod šumama i šumskim zemljištem u 2015. godini, što odgovara 43% pod ovim površinama. Šumska zemljišta pokrivaju nešto veći deo zemljišta od onog koji se koristi za poljoprivredu (oko 41%).

Prema podacima Eurostata, u sedam zemalja članica EU, više od polovine površina bilo je pod šumama u 2015. godine. Nešto više od tri četvrtine kopnene površine bilo je pod šumama u Finskoj i Švedskoj dok je u Sloveniji  pod šumskim zemljištem 63% od ukupne površine.

U EU, Skandinavija najšumovitija

Od preostalih četiri države članice (od gore navedenih sedam) svaka je imala udeo šumskog zemljišta od 54 do 56%. Ove četiri države su Estonija, Letonija, Španija i Portugal.

Švedska je imala najveću površinu pod šumama u 2015. godini, od 30,5 miliona hektara, zatim Španija od 27,6 miliona hektara dok se na trećem mestu nalazi Finska sa 23 miliona hektara.

Od ukupne površine EU koja je pokrivena šumama u 2015. godini, Finska i Švedska zajedno čine 29,4%.

Šume kao pokazatelj održivog razvoja

Udeo površina pod šumskim zemljištem u ukupnoj površini zemljišta, globalni je pokazatelj ciljeva održivog razvoja UN ili SDG UN  (Sustainable Developments Goals United Nation).

Ove površine takođe su uključene u skup EU SDG indikatora i oni se koriste za praćenje napretka prema ciljevima održivog razvoja u kontekstu EU.

Šume igraju značajnu ulogu u redukciji gasova staklene bašte. Prema izvorima, šume EU apsorbovale su 417 miliona tona ugljen dioksida (CO2) u 2016. godini, što odgovara oko 9% ukupnih emisija gasova staklene bašte, odnosno, 414 miliona tona. Poređenja radi, u 1990. godini bilo je 7% ukupnih emisija ili 375 miliona tona ugljen dioksida.

U poređenju sa emisijama ovih gasova, svake zemlje članice, šumsko zemljište je u 2016. godini apsorbovalo preko 70 % ukupne količine ugljen dioksida (CO2). Tačnije u Švedskoj je to bilo 74%, u Finskoj 56% i u Litvaniji 53%.

Srbija je srednje šumovita zemlja

Prema podacima Glasnika Šumarskog Fakulteta u Beogradu, šumarstvo u Srbiji često se susretalo sa različitim i prilično neusklađenim podacima o stanju šumskog fonda. Ovo se pre svega odnosi na površinsku zastupljenost, učešću šuma različitog tipa, mešovitosti strukture, zapreminskog prirasta i mnogih drugih parametara.

Srbija je srednje šumovita zemlja. Od njene ukupne površine, oko 30% nalazi se pod šumom.

U odnosu na broj stanovnika, šumovitost iznosi 0,3 hektara po stanovniku. U BiH ona iznosi 1,38 ha dok je u Hrvatskoj 1,25 ha. Međunarodni dan šuma, obeležen je 21. marta, a tada se nastoji podići svest o važnosti šuma.


Izvori

Šumarski Fakultet, Beograd


Tagovi

Pošumljeno zemljište Značaj šuma Održivi razvoj Ugljen dioksid Gasovi staklene bašte Šumski fond


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić