Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 18.09.2020. 19:00

EK pokrenula javno savjetovanje o krčenju i degradaciji šuma, a aktivisti peticiju

Kako bi smanjila dalje krčenje i zaustavila razorno smanjenje šuma Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje u kojem baš svaki pojedinac može reći svoje mišljenje na tu temu. 

Foto: Depositphotos/magann
  • 53
  • 158
  • 0

Klimatske promjene, ogromni šumski požari i širenje poljoprivredne proizvodnje uzrok su sve manjih površina pod šumama i drugim dragocjenim ekosistemima na Zemlji. 

Ovo razaranje prirode događa se sve brže, a direktno je povezano sa proizvodnjom mesa, mliječnih proizvoda, palminog ulja, soje i drugih usjeva koji se koriste za prehranu ljudi, ali još više za hranidbu stoke, navode u organizaciji Together4Forests gdje dodaju da se deforestacija događa od Amazone preko Europe do Azije te da je Europska unija odgovorna za više od 10% globalnog uništenja šuma. 

EK pokrenula javno savjetovanje

Kako bi smanjila dalje krčenje i zaustavila razorno smanjenje šuma, Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje u kojem baš svaki pojedinac može reći svoje mišljenje na tu temu. 

Kako pojašnjavaju, cilj savjetovanja je dvojak. U prvu ruku želi se osigurati identifikacija svih relevantnih učesnika i pružiti im mogućnost u savjetodavnim aktivnostima dok se s druge strane želi prikupiti što više mišljenja o potencijalnim dodatnim mjerama na nivou EU.

Popravilo se stanje kestenovih šuma u USK

Ovo je i prilika za snažan zakon EU kojim bi se zabranio pristup europskom tržištu proizvodima povezanih sa gubitkom šuma, šumskim požarima, uništenjem prirode i kršenjem ljudskih prava. 

#Together4Forests

WWF, je s organizacijama Greenpeace, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency i Wildlife Conservation Society pokrenula kampanju kako bi osigurali građanima priliku da se i njihov glas čuje.

Krčenje šuma poraslo u zadnjih nekoliko godina - koja EU zemlja prednjači?

“Proizvodi koji sadrže gubitak šuma nalaze se u našim kolicima za kupovinu. To mora prestati! Šume i drugi ekosistemi šiirom svijeta suštinski su štit protiv klimatskog sloma, pandemije i sloma bioraznolikosti, ali EU potrošnja taj štit oslabljuje", izjavila je Anke Schulmeister-Oldenhove iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Javno savjetovanje otvoreno je do 10. decembra 2020. godine, a peticiju možete potpisati ovdje


Tagovi

Šume Krčenje Javno savjetovanje Europska komisija #Together4Forests WWF


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.