Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savetovanje
  • 21.09.2020. 13:00

EK pokrenula javno savetovanje o krčenju i degradaciji šuma, a aktivisti peticiju

Kako bi smanjila dalje krčenje i zaustavila razorno smanjenje šuma Evropska komisija pokrenula je javno savetovanje u kom baš svaki pojedinac može reći svoje mišljenje na tu temu. 

Foto: Depositphotos/magann
  • 109
  • 16
  • 0

Klimatske promene, ogromni šumski požari i širenje poljoprivredne proizvodnje uzrok su sve manjih površina pod šumama i drugim dragocenim ekosistemima na Zemlji. 

Ovo razaranje prirode dešava se sve brže, a direktno je povezano sa proizvodnjom mesa, mlečnih proizvoda, palminog ulja, soje i drugih useva koji se koriste za ishranu ljudi, ali još više za ishranu stoke, navode u organizaciji "Together4Forests" gde dodaju da se deforestacija dešava od Amazone preko Evrope do Azije te da je Evropska unija odgovorna za više od 10 odsto globalnog uništenja šuma. 

EK pokrenula javno savetovanje

Kako bi smanjila dalje krčenje i zaustavila razorno smanjenje šuma, Evropska komisija pokrenula je javno savetovanje u kom baš svaki pojedinac može reći svoje mišljenje na tu temu. 

Kako pojašnjavaju, cilj savetovanja ima dvojaku ulogu. U prvu ruku namera je da se omogući identifikacija svih relevantnih učesnika i pružiti im mogućnost u savetodavnim aktivnostima, a s druge strane prikupljanje što više mišljenja o potencijalnim dodatnim merama na nivou EU.

Nezakonita seča: Na EU tržištu tikovina iz Mijanmara

Ovo je i prilika za snažan zakon EU-a kojim bi se zabranio pristup evropskom tržištu proizvodima povezanih s gubitkom šuma, šumskim požarima, uništenjem prirode i kršenjem ljudskih prava. 

#Together4Forests

WWF, je sa organizacijama Greenpeace, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency i Wildlife Conservation Society pokrenula kampanju kako bi omogućili građanima priliku da se i njihov glas čuje.

Krčenje šuma poraslo u poslednjih nekoliko godina - koja EU zemlja prednjači?

“Proizvodi koji sadrže gubitak šuma nalaze se u našim kolicima za kupovinu. To mora da prestane! Šume i drugi ekosistemi širom sveta suštinski su štit protiv klimatskog sloma, pandemije i sloma bioraznovrsnoti, ali EU potrošnja taj štit slabi", izjavila je Anke Šulmajster-Oldenhove iz Svetskog fonda za prirodu (WWF).

Javno savetovanje otvoreno je do 10. decembra 2020. godine, a peticiju možete potpisati ovde


Tagovi

Šume Krčenje Javno savetovanje Evropska komisija #Together4Forests WWF


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.