Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada drva
  • 15.10.2016. 18:00

Drvoprerađivači spašavaju ruralnu Hrvatsku?

Drvoprerađivači u 2015. zaposlili tisuću ljudi! Ostvaruju gotovo 70% prihoda na inozemnom tržištu i čine 10% ukupnog hrvatskog izvoza, a zapošljavaju 11% radnika u prerađivačkoj industriji!

Foto: bigstockphoto.com, vuler
  • 2.107
  • 105
  • 0

"Na ovogodišnjoj Ambienti slogan Drvo je prvo doživio je svoj puni sjaj jer ova je industrija naša izvozna zvijezda. Drvni sektor ostvaruje više od 10% ukupnoga hrvatskog izvoza, gotovo 70% prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu, vanjskotrgovinski suficit prošle je godine bio 542 milijuna eura, a u prvoj polovini ove godine 272 milijuna eura", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 43. međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta 2016., u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Istaknuo je da je, prema anketi koju je HGK provela među članovima Udruženja drvno-prerađivačke industrije uoči Ambiente, u ovoj industriji u 2015. zaposleno gotovo tisuću osoba (unatoč tomu što je dosad obrađeno tek 80 upitnika), a trenutno tragaju za oko 350 radnika.

Dodatna zapošljavanja i ulaganja u drvni sektor

"Planovi su za budućnost veliki, od dodatnih zapošljavanja do ulaganja. Prošle su godine uložili 350 milijuna kuna u razvoj poslovanja te u sljedećih pet godina planiraju uložiti više od pola milijarde kuna“, ističe Burilović te dodaje da su te brojke najbolji pokazatelj snage ove industrije koja, uz gospodarsku važnost, ima i socijalnu jer sprječava propadanje ruralnih krajeva.

Dodao je da HGK putem akcije "Kupujmo hrvatsko“, ali i drugih projekata poput "Drvo je prvo“, promiče i potiče domaći proizvod s ciljevima očuvanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta, ali i postizanja veće dodane vrijednosti.

Pojednostavljen pristup natječajima

"Hrvatska drvoprerađivačka industrija strateška je grana hrvatskoga gospodarstva. Posebnu razvojnu ulogu ima u ruralnom području Hrvatske te zapošljava gotovo 20.000 radnika, što je 11% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji", istaknuo je ministar poljoprivrede Davor Romić te dodao da je završena strategija razvoja ove industrije od 2016. do 2020. godine i čeka novi saziv Sabora za proceduru usvajanja.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac istaknula je da je Ministarstvo pojednostavilo pristup natječajima za EU fondove, malim i mikro poduzetnicima na raspolaganju je 250 milijuna kuna sredstava, a HAMAG Bicro jamstvima pojednostavili su i ubrzali kreditiranje po najpovoljnijim uvjetima, s kamata od 0,5 do 1,5%, pa i 0%.

Pašalić: Želimo šumarstvo u nazivu Ministarstva poljoprivrede

U sklopu Ambiente Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK organiziralo je i konferenciju o drvno-prerađivačkoj industriji "Izgradimo smeđu magistralu", kojoj je cilj bio pokušati dati odgovore na goruće probleme ovoga sektora. Tom je prilikom predsjednik Udruženja Ivić Pašalić istaknuo da je ova Ambienta napokon ona prava jer prvi put je predstavljena hrvatska drvna industrija u cjelini, od najjednostavnijih do najsloženijih proizvoda.

Unatoč tomu što drvoprerađivači ostvaruju gotovo 70% prihoda na inozemnom tržištu i čine 10% ukupnog hrvatskog izvoza, do sada se govorilo o održivom razvoju Hrvatske povezivanjem zelene i plave magistrale, a da se pritom zaboravila smeđa. "Šume čine gotovo 50% teritorija RH i kroz svoje općekorisne funkcije temelj su plavoj i zelenoj Hrvatskoj. Država mora štititi taj sustav“, istaknuo je Pašalić.

Pozdravio je donošenje Nacrta strategije drvoprerađivačke industrije Ministarstva poljoprivrede, ali i apelirao na žurno donošenje Strategije i zakonskih rješenja kako bi ju bilo moguće implementirati. "Želimo partnerski odnos sa državom. Mi im ne donosimo probleme već nudimo rješenja. Nova Vlada će svoj stav prema nama pokazati već samim nazivom resornog ministarstva, u koje će, nadam se ubaciti i šumarstvo“, istaknuo je Pašalić te dodao da Ministarstvo poljoprivrede objedinjuje zelenu i smeđu Hrvatsku.

Problemi industrije

Istaknuo je da je veliki problem ove industrije to što su kvote za kogeneraciju biomase dodijeljene projektima koji nisu zadovoljili kriterije, a također su promijenjeni i pravilnici.

Željko Lovrak iz Pelet projekta, govoreći o kvotama kazao je da je drvnoj industriji potrebno dodatnih 13,5 MW kvota industrija, i da bi svaki MW mogao zaposliti 5-7 djelatnika, a indirektno i do 20.

"U proizvodnji namještaja potreban je isključivo tržišni pristup“, ističe vlasnik Prima grupe Renato Radić u prezentaciji Proizvodnja namještaja - zabluda ili realnost? Napominje da jedino EU tržište, čiji smo dio, ima potencijal od 10 milijardi eura.

Potencijal je u turističkoj infrastrukturi

"Potencijal je i domaće tržište, osobito turistička infrastruktura. Potrebni su kupci višeg i visokog standarda, tržište proizvoda više kvalitete te blizina ciljanih tržišta. Važan je razvoj vlastitih proizvoda temeljen na analizi potreba, proizvodi visoke dodane vrijednosti, brandiranje te moderan dizajn“, ističe Radić. Dodaje da je za konkurentnost ipak najvažnija kvalitetna sirovina i repromaterijal koji trebaju biti dostupni u dovoljnim količinama.

Inače, ovogodišnja Ambienta traje do 16. listopada, okupila je 323 izlagača iz 25 zemalja. Posjetitelji imaju priliku vidjeti i prvi zajednički nastup drvoprerađivačke industrije Hrvatske. Na posebno uređenom izlagačkom prostoru većem od tri tisuće kvadrata, 40-ak hrvatskih proizvođača predstavili su svoje proizvode od pilanske drvne građe, preko drva u graditeljstvu, drva u energetici, pa sve do namještaja kao najsloženijeg proizvoda.

Foto: bigstockphoto.com, vuler35


Tagovi

HGK Hrvatske šume Drvoprerađivači


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]