Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obustava rada
  • 30.06.2022. 13:30

Dogorjelo i šumarima - održan štrajk upozorenja

Radnici šumarstva očekuju da se već sutra sastanu s čelnicima preduzeća, u suprotnom naredni korak bit će potpuna obustava rada

Foto: Depositphotos/mariocigic
  • 88
  • 28
  • 0

U nekoliko šumskih gazdinstva na području Republike Srpske, jutros je održan jednosatni u štrajk upozorenja. Jedinstvena udružena sindikalna organizacija u "Šumama Republike Srpske" traži da Uprava preduzeća bez odlaganja poveća plate radnicima.

Iz sindikata traže da se to uradi kroz povećanje cijene rada, koja bi, kako zahtijevaju trebalo da bude 175 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM. Među prvima su jednosatnoj obustavi rada, od sedam do osam sati, pristupili radnici zaposleni u gazdinstvima "Vrbanja" Kotor Varoš, "Romanija" Sokolac i "Visočnik" Han Pijesak. Nakon štrajka upozorenja, radnici su se vratili svojim obavezama.

Najavljeni štrajkovi upozorenja po šumskim gazdinstvima održavat će se do 4. jula 2022. godine, a pridružit će im se i radnici ostalih gazdinstava u narednim danima, rečeno je iz sindikata. Radnici šumarstva očekuju da se već sutra sastanu s čelnicima preduzeća, u suprotnom naredni korak bit će potpuna obustava rada.

"Još jednom poručujemo Upravi ovog preduzeća da je strpljenje radnika isteklo", navedeno je, pored ostalog, u saopštenju koje je potpisao Dušan Marković, predsjednik ove sindikalne organizacije.

Navode da je u posljednjih 14 godina cijena rada povećanja samo jednom, i to u iznosu od 10 KM, te da je traženo povećanje neophodno zbog, kako kažu, galopirajuće inflacije, svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i rekordnih cijena goriva. Prosječna plata uposlenih je oko 850 KM, a najveći dio, oko 60 posto radnika, je s koeficijentom od 4,5, odnosno srednjom školom koji imaju primanja ispod minimalca. 


Tagovi

Šumarstvo Radnici Štrajk Šume RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕