Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavljene konsultacije
  • 07.06.2022. 14:00

Do kraja mjeseca odluka o zabrani izvoza oblovine, drveta i peleta?

Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični

Foto: Martina Popić
  • 416
  • 159
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca Federacije BiH o potrebi usvajanja odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

Sagovornici su usaglasili da je prioritetno u što skorijem vremenskom roku onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

"Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače", rekao je Košarac.

Prijedlog ove sedmice

Najavio je da će, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima resornih entitetskih ministarstava, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do kraja ove sedmice pripremiti prijedlog odluke kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH.

Sa današnjeg sastanka (Foto: MVTEO)

"Prijedlog odluke ćemo uputiti nadležnim institucijama na dostavljanje mišljenja, kako bi se u konačnici odluka mogla naći na Vijeću ministara BiH do kraja ovog mjeseca", naglasio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uvozimo sirovinu

Udruženje poslodavaca FBiH je prošle sedmice pozvalo Vijeće ministara BiH da što prije usvoji ovu odluku i na taj način stvori uslove za pravovremeno snabdijevanje bh. građana ovim energentima.

Hitno zabraniti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta - inače zima ispod ćebeta?

"Iako je više od pola teritorije BiH prekriveno šumama, drvoprerađivači su zbog loših zakonskih rješenja i nepravedne raspodjele na području naše države, prinuđeni da uvoze sirovinu. Zbog toga je neophodno uvesti mjere kojima će se zabraniti izvoz trupaca i uvesti takse na izvoz određenih drvnih sortimenata, čime će se podmiriti potrebe drvoprerađivača u BiH", naveli su tada u svom saopćenju.


Tagovi

Oblovina Ogrjevno drvo Pelet Staša Košarac Šemsudin Dedić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...