Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Licitacija u Sloveniji
  • 18.02.2017. 18:00

Deblo gorskog javora prodano za 9.906 eura!

Cijena debla gorskog javora bila bi i viša da se stablo prilikom sječe nije prelomilo. Lom mu je smanjio vrijednost.

Foto: Pixabay/Red_Raccoon
  • 4.298
  • 461
  • 0

Čak 9.906 eura cijena je koju je deblo gorskog javora doseglo na 11. licitaciji dragocjenih vrsta drvnog materijala održanoj u Slovenj Gradecu u Sloveniji. Druga najviša cijena postignuta je također za gorski javor i iznosila je 8.328 eura, a slijede je sortimenti orahovine koji su postigli cijenu od 6.870 eura za kubik.

Kako navodi times.si, najveću cijenu ponudio je kupac iz Italije, a drugo najskuplje deblo otputovat će za Njemačku. Inače, na licitaciji su ove godine bila 32 kupca, od čega 12 Slovenaca, 12 Austrijanaca, pet Nijemaca, dvoje Talijana i jedan Hrvat.

Cijene na 11. licitaciji u Slovenj Gradecu bile su za četvrtinu više nego lani, a u ponudi je bilo više od 1.885 kubičnih metara svih vrsta drveta. Bez ponude je ostalo 251 deblo koje će se pokušati prodati u drugom kraju. Zanimljiva je opaska direktora Šumarskog zavoda Slovenije Damjana Oražema da bi cijena debla gorskog javora bila i viša da se stablo prilikom sječe nije prelomilo. Lom mu je smanjio vrijednost.

Licitaciju već 11 godina organiziraju udruge vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije. Inače, gorski javor (Acer pseudoplatanus) naraste do oko 20-25 metara u visinu. Debla stabala su visoka i ravna, a krošnja je mala. Raste u brdovitom i planinskom području Europe i Male Azije.

Foto: Pixabay/Red_Raccoon


Tagovi

Gorski javor Deblo Licitacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]