Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrev
  • 14.07.2022. 13:30

Cena peleta nerealno visoka, metar drva do 90 evra

Pelet je za godinu dana zabeležio skok od 80 odsto. Stručnjaci upozoravaju da će zbog visokih cena drva i peleta električna energija biti najjeftinija.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 674
  • 85
  • 0

Tržište ogrevnog drveta i peleta se ne smiruje. Cena su paprene - tona peleta doseže i do 380 evra, a ogrevnog drveta nema ispod 50 evra u malim mestima, u velikim gradovima doseže i do 10.000 dinara, prenosi RTS.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić kaže za Javni servis da se cene na stovarištima već od jutros za pojedine kategorije peleta kreću i do 411 evra. 

"Ovo su nerealne cene. Cene su visoke i ne opravdavaju troškove u lancu u kom se formiraju", ističe Glavonjić.

Pelet je za godinu dana zabeležio skok od 80 odsto. Lane se tona ovog ekološki prihvatljivog energenta kupovala za 230, a sada ide do 414 evra, pišu Večernje novosti. Na stovarištima kažu da pelet iz Crne Gore i Hrvatske stiže redovno, ali da se domaći proizvođači nisu još stabilizovali. Pojedini trgovci kažu da je sa svakom novom isporukom ovo eko-gorivo sve skuplje. Nabavna cena je od 300 do 310 plus PDV, a oni ga prodaju za 350 evra.

Beograd među najskupljim

Glavonjić kaže da je najjeftinije ogrevno drvo u Banjaluci, 65 evra za prostorni metar, sledi Skoplje sa 74 evra, a Beograd je između 87 i 90 evra, koliko košta i u Zagrebu. U Ljubljani je oko 96 evra.

Metar drva 70 evra - sve manje bukvi i starijeg hrasta?

Kada je reč o peletu, Glavonjić navodi da je Banjaluka opet najjeftinija, 294 evra po toni, Skoplje 305 evra, Beograd 363 evra, Ljubljana 362 evra. Jedno je u Zagrebu skuplji pelet nego u Beogradu. U Italiji je prosečna cena peleta 372 evra, dok je u Austriji 367 evra, kaže profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Stručnjaci upozoravaju da će zbog visokih cena drva i peleta električna energija biti najjeftinija. Ova okolnost bi mogla da utiče na većinu građana da se preorijentišu na grejanje na struju. To bi bio veliki problem za naš elektroenergetski sistem, pišu Novosti.


Tagovi

Cene ogreva Cena peleta Cena metra drva Energenti Branko Glavonjić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer