Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buško blato
  • 24.09.2020. 16:15
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Buško jezero

Buško jezero: Jedna od najvećih vodnih akumulacija u Europi nestaje polako?

U koritu obližnje rječice Ričine i dalje se napasa lokalna stoka, iako je ona skoro pa potpuno presušila dok jednog dijela jezera nema već dugo vremena. Tu su izrasli korovi, trava i šiblje.

Foto: Facebook/Buško jezero i okolica
  • 595
  • 17
  • 0

Da će jedno od prirodnih bogatstava naše zemlje, Buško jezero, ove ljetne sezone biti transformisano u gradilište, pisali smo prije par mjeseci. Plan je bio da se radi sanacija jer se gube velike količine vode. Posljedice ove aktivnosti direktno su se odrazile i na riblji fond jezera, a uslijedile su i dodatne štete zbog isparavanja vode u ljetnjim mjesecima uzrokovane visokim temperaturama. 

Ipak, niko nije pretpostavljao koliki će zaista biti gubici. Ovo je posebno izraženo na dionici puta od Livna do Grabovice. Iako i dalje ima obližnjih plaža, nema vode. Umjesto nje, ostalo je samo ispucalo dno, sa vidljivim procjepima. Po suhoj zemlji, primjetni su i tragovi motornih vozila, iako je vožnja po ovakvom terenu vrlo upitna dok se isušeno jezersko dno, popucalo od sunca prostire tamo gdje je nekad bila vodena površina, piše Večernji list.

Prijeti li pomor ribe na Buškom jezeru?

U koritu tamošnje rječice Ričine i dalje se napasa lokalna stoka, iako je ona skoro pa potpuno presušila dok jednog dijela jezera nema već dugo vremena. Tu su izrasli korovi, trava i šiblje. Djeluje kao da tamo vode nikad i nije bilo. Na njenom mjestu, posjetioci koji se tu zadese mogu vidjeti ostatke poljoprivrednih objekata, suhozide ili ruševine starih kuća. 

Voda nije sigurna ni za kupanje ?!

Prema riječima lokalnih mještana, tamošnji stanovnici su izgubili polje, a jezero nisu dobili zato što je za vrijeme sušnih godina, ono postepeno nestajalo. Pri tom, obala nije uređena, kao ni pristupni putevi, a ostale su uglavnom takozvane divlje plaže tako da taj dio nije toliko zanimljiv turistima jer nemaju gdje ni sjesti ni odmoriti se ili priliku da tu pojedu nešto. Nema nikakvih zanimljivh sadržaja, što bi posjetioci i očekivali da vide kad dođu. 

Turisti će se ipak uskoro vratiti u NP "Unu"

Pored navedenih odlika ovog kraja, u postojećim uslovima usljed mikrobioloških, kao i fizičko hemijskih promjena koje se dešavaju u vodi, nije baš bezbjedno ni kupanje na jezeru koje se prostire na 55,8 kvadratnih metara.  

Buško blato (ili jezero) predstavlja prirodni nastavak Livanjskog polja i nalazi se na nadmorskoj visini od 716 metara. Ukupna zapremina mu iznosi 782 mil. kubnih metara dok je dužina u prosjeku 13,5 kilometara, a širina oko 4,1 kilometar. Dubina jezera je oko 15,5 metara. Njegova jedna trećina leži u Hercegbosanskoj županiji, na teritoriji grada Livna dok su preostale dvije trećine na području Tomislavgrada. 

Riječ je o jednoj od najvećih vodenih akumulacija u Europi, a do sada je ono bilo sinonim za bogat i raznovrstan riblji fond. 


Tagovi

Buško jezero Ispucalo jezersko dno Rječica Ričina Vodena akumulacija Riblji fond Livanjsko polje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.