Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Zrenjanin
  • 24.05.2016. 12:00

Zrenjaninu Plaketa za doprinos razvoju stočarstva

Peter Čorba iz Mužlje i ove godine na Novosadskom sajmu poljoprivrede osvojio značajna priznanja. Kao primer dobre prakse navodi akciju Grada Zrenjanina zahvaljujući kojoj je 42 stočara sa područja ove lokalne samouprave dobilo steone junice simentalske rase. Grad je za ovu aktivnost dobio značajno priznanje na nedavno završenom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

  • 809
  • 279
  • 0

Bronza, srebro i zlatni pehar za kolekciju, priznanja su koja je Peter Čorba iz Mužlje kraj Zrenjanina za svoja grla osvojio na nedavno završenom Novosadskom sajmu poljoprivrede. Ovaj uzoran stočar je deveti put izlagao na najznačajnijoj sajamskoj manifestaciji u regionu uz opasku da je ove godine sve bilo bolje organizovano nego prednodne.

Dobra genetika najbitnija za dobre rezultate

Peter u svojoj štali ima 32 grla različitih kategorija. Na muži trenutno ima 15 krava, a štalski prosek premašio je 8.000 litara mleka. Ovaj stočar mleko ne isporučuje prerađivačima, već sve količine završe kao sir za čije pravljenje i prodaju je zadužena Peterova supruga. Za ovaj posao je potrebno mnogo rada, truda i ljubavi jer u mlečnom govedarstvu nikako ne cvetaju ruže.

Peter Čorba
Peter Čorba, stočar zrenjaninskog kraja

"Mlečno govedarstvo kod nas je u velikoj krizi. Ja najveći problem vidim u tome što nije dozvoljena prodaja mleka i nekih vrsta sireva koje bi mogli da pravimo, sa kućnog praga ili na pijaci. Mislim i da mnogo kopiramo Evropu i pre nego je to potrebno. A mi imamo dobra goveda i dobar prosek. Sa druge strane, na tržištu se po znatno nižim cenama prodaju sirevi koji se ne prave od mleka, to su tzv. biljni sirevi", kaže Čorba.

On je i jedan od 42 stočara sa teritorije Grada Zrenjanina koji je prošle godine od lokalne samouprave dobio dve steone junice simentalske rase. Ovu aktivnost zrenjaninske gradske vlasti Peter posebno ceni i hvali jer se u njegovom domaćinstvu velika pažnja uvek poklanjala dobroj genetici. Podsećanja radi, Zrenjanin je prvi grad koji je na osnovu Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva između Srbije i Austrije, potpisanog na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, potpisao Sporazum o uvozu goveda iz Austrije sa firmom "Fruškogorska"- generalnim zastupnikom za uvoz steonih junica iz Austrije.

Prošle godine zrenjaninskim stočarima dodeljeno je 60 visokokvalitetnih steonih junica, uz obavezu da prvo žensko tele vrate gradu kako bi ono bilo dodeljeno drugom stočaru. Budući da je ta akcija naišla na izuzetno pozitivne reakcije zrenjaninskih poljoprivrednika, odlučeno je da se ona nastavi i ove godine, pa su iz gradskog budžeta izdvojena sredstva za nabavku još 33 junice iz Austrije.

Nagrada za doprinos razvoju stočarstva

Dodela Plakete gradonačelniku Zrenjanina
Zrenjaninu Plaketa za doprinos

razvoju govedarstva

Na ceremoniji dodele odlikovanja za najbolja grla sa Nacionalne izložbe stoke na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, Gradu Zrenjaninu dodeljena je Plaketa za doprinos razvoju govedarstva u srednjem Banatu. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je tom prilikom rekao da je očigledno da je lokalna administracija prepoznala potrebe stočara i da dobro radi svoj posao kada je reč o poljoprivredi.

"Ponosan sam što smo prepoznali potrebu naših stočara, pre svega za kvalitetnim grlima i onim što nismo imali u Srbiji. Uspeli smo zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede da uvezemo i plasiramo na našu teritoriju kvalitetna grla. Plaketa koja je dodeljena našem gradu, svojevrsna je kruna jednogodišnjeg rada. Našim stočarima dodelili smo 93 kvalitetne junice simentalske rase. Očekujemo telad koju ćemo distribuirati u narednom krugu. Nastavićemo akciju nabavke steonih junica jer mislimo da radimo dobru stvar za naše stočare i za našu poljoprivredu", kazao je Janjić.

Stočarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede

Gradonačelnik Zrenjanina u poseti stočarima
Gradonačelmik Zrenjanina posetio stočare

Priznanja u oblasti stočarstva uručila je ministarka poljoprivrede u tehničkoj vladi Snežana Bogosavljević Bošković. Ministarka je naglasila da je za Republiku Srbiju i ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine stočarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede.

"Zbog toga je ministarstvo posvećeno sprovođenju niza mera u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti. Jedna od mera je i podrška za organizovanje izložbe stoke na Novosadskom sajmu. Ovom izložbom želimo da afirmišemo obnavljanje i uvećanje stočnog fonda, unapredimo rasni sastav kao važnih potencijala za jačanje mlekarskog sektora i povratak klanične industrije među značajne izvoznike. Ova izložba ima za cilj i afirmaciju još jednog važnog zadatka, a to je očuvanje animalnih genetičkih resursa - kao jednog od stubova nacionalnog biodiverziteta", reči su ministarke.

Jačanje stočarstva - poruka novom ministru poljoprivrede

A našeg domaćina s, početka priče Petera Čorbu, pitali smo koja su njegova očekivanja od novog ministra poljoprivrede. On kaže da je povećanje stočnog fonda najbitnije.

"Većina poljoprivrednika u agrarno razvijenim zemljama ima stoku. Ipak bih ja na neki način "vezao" naše zemljoradnike da drže belu marvu, svinje ili neke druge životinje. Jer najlakše je uzorati 200 hektara zemlje, a najteže pomusti 20 krava. Stočari rade 365 dana godišnje. "Vezivanjem" ratarstva za stočarstvo naša poljoprivreda bi bila mnogo jača, a nestale bi i nesuglasice koje se stalno javljaju između ratara i stočara", poručuje Čorba.


Tagovi

Zrenjanin Peter Čorba Štalski prosek Mlečno govedarstvo Novosadski sajam Uvoz goveda Razvoj stočarstva Plaketa Čedomir Janjić Snežana Bogosavljević Bošković


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.