Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Partus
  • 22.01.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačko Petrovo Selo

Znaci pre telenja i kad je potrebna pomoć veterinara?

Prisustvo i pomoć čoveka je sve više indikovano, jer često nije lako pogotovo kod prvotelki. Naročito je potrebna pomoć kada je tele previše veliko da prođe kroz karlicu, dok drugi razlog otežanog partusa je nepravilan položaj ploda.

Foto: Depositphotos/ClaraBastian
  • 3.803
  • 47
  • 0

U ovo doba godine se farmeri polako pripremaju za proleće, a to je period kada se većina krava nalazi pri kraju graviditeta. U ovom periodu je izuzetno bitna pravilna ishrana i nega životinja, jer se potrebe za hranljivim materijama, mineralima i vitaminima povećavaju, što zbog produkcije mleka, tako i zbog samog razvoja ploda. 

Povećano lučenje mleka i otečen polni organ

Gazdinstvo Topolčanji u Bačkom Petrovom Selu postoji punih pet godina. Vlasnik Janoš Topolčanji ističe, da vreme telenja kod mlečnih krava kao i kod mesnih rasa se utvrđuje na osnovu datuma pripusta, gravidnosti i po spoljašnjim znakovima. U toku poslednjeg meseca steonosti gladne jame upadnu, a desna slabina se naročito opusti. Sedam do 14 dana pre telenja popuste ligamenti u predelu karlice pa se koren repa udubi. Vime poraste pri kraju devetog meseca bremenitosti i polako započinje lučenje mleka. Otečeni su polni organi i iz njih počinje da curi gusta sluz. Neposredno pred telenje krave često ležu i ustaju i počinje da se javlja kolostrum.

Obratiti pažnju na sve pokazatelje telenja (foto: N. Odri)

Telenje krava može biti komplikovano. Zato tom prilikom je neophodno posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka kod mlečnih rasa. To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove. Partus je najosetljiviji period u njihovom životu pri čemu su izložene kako fizičkom tako i psihičkom stresu. Dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada luče mleko. Od početka laktacije se povećava količina mleka. U tom periodu je neophodno davati dobro izbalansirane obroke, sa visokim sadržajem energije kao što je koncentrat i kvalitetna kabasta hraniva, radi poboljšanja kondicije.

Bitan je i ambijent u kom borave životinje

Pre telenja se krave smeštaju u boksove za telenje, na većim farmama ili se odvajaju od ostalih u slučaju manjih gazdinstava. Potreban je period adaptacije u novom okruženju. Prostor za telenje treba da je očišćen, dezinfikovan i provetren. Ukoliko je taj prostor na otvorenom neophodno je da bude zaklonjen od kiše, vetra i sunca. Potrebna oprema su konopci i sredstva za podmazivanje koja moraju biti higijenski ispravni.

Krava otelila tele teško više od 100 kg - zove se Džambo

Poželjno je nadgledati partus i pružiti neophodnu negu nakon njega. Ako se sumnja na teškoće neophodno je pozvati veterinara. Otežan je najčešće ukoliko je tele previše veliko i kada ima nepravilan položaj.

Tri faze

Prva faza je faza pripreme i traje od 1-12 časova. Prvi znaci su uznemirenost i smanjenje apetita. Primećuje se curenje kolostruma i često ustajanje i leganje. Mišići materice počinju da se kontrahuju pri čemu kontrakcije postaju učestalije i jače.

Druga faza ne traje dugo. Kontrakcije su veoma uočljive učestalije i jače. Vodenjak puca i izlaze noge teleta. Ova faza završava rađanjem. Normalno telenje traje od jedan do četiri sata.

Treća faza je vađenje placente. Kontrakcije se nastavljaju i pomažu odvajanje placente od zida materice. Posteljica treba biti odstranjena 10-12 sati posle telenja. Posle telenja kravi treba dati topao napoj, a teletu kolostrum odnosno "prvo mleko".

Oplodnja je prirodnim putem, pripustom bika

"Na gazdinstvu posedujemo 11 krava šarole rase. Ovo je mesna rasa, tako da mleko isključivo koristimo za ishranu teleta. Oplodnja se radi prirodnim putem sa pripustom bika. Vodimo evidenciju o datumu pripusta, te znamo za kada da očekujemo telenje", ističe Topolčanji.

Kad je potreban veterinar?

Prisustvo i pomoć čoveka je sve više indikovano, jer često nije lako pogotovo kod prvotelki. Naročito je potrebna pomoć kada je tele previše veliko da prođe kroz karlicu, dok drugi razlog otežanog partusa je nepravilan položaj ploda. U normalnim okolnostima se odvija brzo i krava se najčešće teli u ležećem stavu. Najpre se vodenjak pojavljuje koji se ne sme seći i bušiti. On puca sam, a tele se pojavljuje sa prednjim nogama između kojih je glava. Tada nije potrebna dodatna pomoć.

Tri do šest časova nakon donošenja mladučenta na svet, krava bi trebalo da izbaci sama posteljicu. Ona se ne izvlači sve dok sama ne ispadne. Ako posteljica zaostane, to znači da je krava slabe konstitucije ili da je bolesna. Ako se ne izbaci za jedan dan, treba intervenisati i obratiti se veterinaru.

Jabukovo sirće: Poboljšava mlečnost krava, olakšava telenje, leči mastitis?

"Naša goveda uglavnog retko zahtevaju asistenciju veterinara, ponekad samo nas vlasnika. Posmatramo ceo proces i u slučaju nužde možemo im i sami pomoći", napominje Topolčanji i dodaje da su do sada imali samo nekoliko slučajeva, kada su morali da intervenišu u smislu pomoći prilikom izlaska ploda kroz porođajni kanal.

"Imali smo jedan slučaj prošle godine, kada je vodenjak pukao, međutim krava nije mogla da se oteli prirodnim putem. Tada smo angažovali veterinara, koji je po hitnoj proceduri odradio carski rez i tako dobili zdravo i živo tele, kao i zdravu majku koja se brzo oporavila", kroz smeh odgovara ovaj farmer, koji ne krije da je najveće zadovoljstvo videti dolazak mladunaca na svet, gde su svi zdravi.


Tagovi

Telenje Partus Šarole Govedo Veterinar Znaci telenja Normalan partus


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]