Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini krave
  • 27.12.2018. 08:00

Zbog prednosti uzgoja, raste potražnja za mini kravama

Male veličinom, imaju i isti takav apetit, ali daju puno mlijeka, pa su pogodne za male farme.

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 1.543
  • 296
  • 0

Standardna goveda teže više od 450 kilograma, zahtijevaju velike površine za pašu i mogu pojesti preko tone dodatne hrane godišnje. Upravo ovo su razlozi zbog kojih su minijaturna goveda sve traženija, počevši s 2000. godinom. Ona teže od 200 do 300 kilograma, dovoljno im je pola hektara za pašu i jedna trećina dodatne hrane. Ono što je posebno važno - daju od 50% do 75% više mlijeka u odnosu na vrstu u punoj veličini.

"To su efikasne male krave", rekla je Heather Fabrizio s farme iz Missourija. Ona i njezin muž bili su zadivljeni mliječnošću ovih kravica. "Jedini smo u okruženju koji imaju računicu u mliječnom govedarstvu, jer su mini krave održive, kada je riječ o količini hrane koja im se daje i cijeni mlijeka", dodaje za Modern Farmer. 

Jersey pasmina posebno popularna

Ove krave su vrlo jednostavne, a nisu im potrebne niti posebna oprema, niti ograda. Visoke su od 100 cm, do 120 cm. Favorit stočara iz Missourija je Jersey pasmina. Ona daje veliku količinu mlijeka (od 3.500 do 5.000 litara u laktaciji), koje se odlikuje visokim postotkom mliječne masti (4,7%-6,3%). S druge strane, kvaliteta mesa je loša. 

Mnogi dodaju da to nisu samo domaće životinje, nego slatki, mali ljubimci. Ipak, njihova cijena nije mala. U SAD je potrebno izdvojiti dodatnih 1.000 dolara za jednu životinju, u odnosu na uobičajene cijene. To znači da se cijene kreću od 3.000 do 15.000 dolara

Najmanja krava ušla u Guinessovu knjigu rekorda

Swallow je mini krava dexter pasmine iz Zapadnog Yorkshirea, koja je još 2010. godine ušla u knjigu rekorda. Njena visina bila je svega 84 centimetra! Tada je bila stara 11 godina, a visinom je bila niska i za standarde svoje pasmine. Kako su tada govorili njeni vlasnici, voljela je pasti, slušajući radio. Do tada se telila devet puta, a svi mladunci su je prerasli, jer su bili su normalne visine za ovu pasminu. 

Pogledajte u videu farmu mini Jersey krava:

Video: You Tube/Homesteady


Tagovi

Mini krave Minijaturne krave Jersey Swallow Guinessov rekord Mini Moo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.