Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijski nazdor
  • 20.01.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Zbog otkrivene salmonele u Sarajevu će biti uništeno 56.280 brojlera

Kako je procenat nezadovoljavajućih rezultata značajniji u odnosu na 2020. godinu, radi osiguranja zdravstveno ispravne hrane za javnu potrošnju, nadziranje salmonele nastavljeno je i kroz uzimanje 430 uzoraka

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 639
  • 151
  • 0

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su, s ciljem otkrivanja salmonela od značaja za javno zdravstvo, u posljednja dva mjeseca proveli monitoring na devet farmi tovne peradi u KS.

U okviru provedenog uzorkovanja i laboratorijsko-dijagnostičkog ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, prisustvo Salmonellae enteritidis potvrđeno je na četiri farme. S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo, donesena je mjera sanitarnog klanja ukupno 56.280 komada tovne peradi-brojlera, što je za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Pooštrene mjere

Osim toga, na kontrolisanim farmama su provedene i pooštrene biosigurnosne mjere, odnosno pojačano pranje, čišćenje, dezinfekcija, kao i zbrinjavanje prostirke, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja.

Njemačka zabranila ubijanje muških jednodnevnih pilića

Kako je u relativnom odnosu procenat nezadovoljavajućih rezultata značajniji u odnosu na 2020. godinu, radi osiguranja zdravstveno ispravne hrane za javnu potrošnju, nadziranje salmonela nastavljeno je i kroz uzimanje 430 uzoarka u pripadajućim djelatnostima. Riječ je o proizvodnji, preradi, doradi, distribuciji i maloprodaji mesa peradi i konzumnih jaja u KS, gdje nisu detektovane patogene bakterije.

Šest farmi

Službenim uzorkovanjem i laboratorijsko-dijagnostičkim ispitivanjem bilo je obuhvaćeno i šest sarajevskih farmi koka neslica, gdje su dobijeni zadovoljavajući rezultati ispitivanja na salmonele.

Iz inspekcije su upozorili sve subjekte u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na nužnost provođenja općih i posebnih mjera higijene hrane, zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole salmonela u hrani koju stavljaju na tržište.

Vlasnica farme na kojoj koke ne nose jaja: One se čak ni ne razmnožavaju

"Potrošačima sugerišemo da je prilikom pripreme i upotrebe hrane nužno održavati zavidnu razinu kulture prehrane i higijene, uključujući adekvatnu termičku obradu namirnica prije konzumacije, a posebno pilećeg mesa i jaja, uz preporuku da obavezno slijede uputstva proizvođača na deklaracijama", navedeno je u saopćenju.

Veterinarske inspekcije, radi zaštite zdravlja i interesa potrošača, će biti nastavljene i u predstojećem periodu. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, salmonela je najčešće izoliran uzročnik trovanja hranom u FBiH, kao i u zemljama regiona i EU.


Tagovi

Perad Brojler Salmonela Kanton Sarajevo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]