Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 24.05.2020. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Zbog klimata, zastupljenija proizvodnja mesa i mleka - Nova Varoš ulaže u stočarstvo

Iznos subvencije koju daje opština Nova Varoš je 1.000 dinara po jednom osemenjenom grlu, a ovu vrstu pomoći lane je dobio 541 stočar. Iz lokalnog agrarnog budžeta subvencioniše se i kupovina krupne i sitne stoke, kao i kupovina mašina i opreme koja je neophodna u stočarskoj proizvodnji

Foto: Željko Dulanović
  • 276
  • 53
  • 0

Opština Nova Varoš subvencioniše i ove godine veštačko osemenjavanje krava, a zahtevi za budžetsku pomoć već mogu da se podnesu. Iznos subvencije je 1.000 dinara po jednom osemenjenom grlu, dok su uslovi za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj isti kao i u predhodne tri godine.

Ovo je samo jedna od mera iz Programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike opštine Nova Varoš. Obnovljena je 2018. godine nakon deceniju pauze, a sve kako bi se poboljšao rasni sastav i unapredilo stočarstvo.

U Novoj Varoši radi se na poboljšanju rasnog sastava i unapređenju stočarstva

"Prošle godine 541 poljoprivredno gazdinstvo podnelo je zahtev za 2.381 grlo, pa je za subvencionisanje veštačkog osemenjavanja krava iz opštinskog agrarnog budžeta utrošeno 2.381.000 dinara. Predhodne, 2018. godine, za sprovođenje ove mere izdvojeno je 2.159.000 dinara. Ova mera ima širok obuhvat korisnika jer na subvenciju mogu da računaju svi stočari, nezavisno od toga da li su 'mali' ili 'veliki proizvođači, odnosno da li se bave ekstezivnom ili intezivnom proizvodnjom", kaže za Agroklub zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

Bar po jedna krava za beli mrs

Na prostranim planinskim pašnjacima novovaoškog kraja pase preko 8.500 grla krupne stoke, najviše krava muzara. Gotovo da nema seoskog domaćinstva koje ne gaji bar po jednu kravu, zbog belog mrsa za svoje potrebe. Iz godine u godinu međutim, sve je više i velikih proizođača koji u svojim stajama imaju preko 30 grla goveda.

Zlatarski sir kvalitet duguje planinskim travama

Četiri lokalne i nekoliko mlekara iz okolnih opština na ovom području godišnje otkupe više od dva miliona litara mleka za preradu, dok seoska domaćinstva proizvedu preko 250 tona punomasnog zlatarskog sira koji zbog svog kvaliteta i specifičnog ukusa ima dobru pođu na tržištu.

Zbog klime meštani se okreću proizvodnji mesa i mleka

Stočarstvo je u ovim krajevima najrazvijenija poljoprivredna grana. Zbog surove klime za povrtarstvo i ratarstvo su slabi uslovi, pa se meštani uglavnom okreću proizvodnji mesa i mleka. Kako bi pomogla meštanima da obnove i prošire svoj stočni fond, opština je osim pomoći u veštačkom osemenjavanju krava daje i druge subvencije. Jedna od njih je i pomoć u kupovini grla krupne i sitne stoke.

"Iznos subvencije za krupnu stoku je 30 odsto od vrednosti investicije, odnosno maksimalno 50.000 dinara po grlu. Subvencija se daje za umatičene priplodne junice i krave starosti od 31 meseca do pet godina, i samo za jedno kupljeno grlo. Maksimalan iznos povraćaja za ovce i koze je 30 odsto od vrednosti, odnosno 6.000 dinara po grlu, a subvencija se daje za najviše 10 kupljenih grla", kaže Bjelić.

Meštani se okreću proizvodnjo sira i drugih mlečnih proizvoda

Stočari će moći da konkurišu i za subvencije koje lokalna samouprava daje za nabavku fizičke imovine poljoprivrednika, za šta je u agrarnom budžetu ove godine opredeljeno devet miliona dinara.

"Subvencionisaće se između ostalog i nabavka mašina i opreme za pripremu stočne hrane, za hranjenje i napajanje životinja, kao i mašina za rukovanje i transport čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka. Maksimalan iznos subvencije je do 50 odsto ukupne vrednosti investicije, pez PDV-a, odnosno ukupno 80.000 dinara po domaćinstvu. Za sve investicije u okviru ove mere povraćaj uloženih sredstva biće za 10 odsto veći ukoliko su nosioci gazdinstva žene i mladi do 40 godina starosti", kažu u Opštinskoj upravi Nova Varoš.


Tagovi

Stočarska proizvodnja Proizvodnja mesa i mleka Bela mrs Branko Bjelić Subvencije Opštinske subvencije Nova Varoš Planinski krajevi


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.