Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 01.07.2016. 18:05

Zbog bolesti uništeno 466 goveda

Do sada je ukupno isplaćena šteta u vrednosti 26,52 miliona dinara, za 266 grla. Plaćanja idu dnevno, novac je obezbeđen i zastoja nema, rekao je Glamočić.

Foto: Natasa_M/bigstockphoto.com
  • 356
  • 14
  • 0

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić izjavio je da je zbog bolesti "kvrgave kože" u Srbiji dosada uništeno 466 goveda, a da je poljoprivrednicima isplaćena odšteta u iznosu od oko 26,5 miliona dinara. Kako prenosi agencija Beta, on je na sednici Odbora za pojoprivredu u Skupštini Srbije rekao da je veoma važno poljoprivrednicima obezbediti efikasnu nadoknadu štete. "Do sada je ukupno isplaćeno štete 26,52 miliona dinara, za 266 grla. Plaćanja idu dnevno, novac je obezbeđen i zastoja nema", rekao je Glamočić.

Sumnjivo 66 grla

Prema njegovim rečima, svi stočari će moći nakon vakcinacije da kupe nova grla i zasnuju proizvodnju. Glamočić je dodao i da je sumnjivo 66 grla, a da je najviše obolelih goveda u opštinama: Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica. On je rekao da je u zaraženom području skoro potpuno završena vakcinacija i da se velikim delom radi i u širem, ugroženom području.

Reakcija nadležnih zakasnela - smenjeni odgovorni za to

Poslanik Demokratske stranke Goran Ješić u republičkoj skupštini istakao je da reakcija nadležnih organa na pojavu bolesti nije bila pravovremena i da su mere kasnile. Glamočić se s tim složio rekavši da reakcija jeste kasnila i da su prva upozorenja o bolesti objavljena u decembru 2015. godine, ali da virus nije mogao biti zaustavljen. On je naglasio da su smenjeni svi koji su za to odgovorni.

Bolest „kvrgave kože“ (Nodularni dermatitis) je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Foto: Natasa_M/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Stočarstvo Govedarstvo Krave Bolest Kvrgava koža Nodularni dermatitis Dragan Glamočić Goran Ješić