Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 11.01.2022. 10:00

Zbog AKS-a Crna Gora zabranila uvoz svinjetine iz Srbije?

Ministarstvo je, na osnovu odluke Vlade u Podgorici objavilo da su na listi krajeva Srbije iz kojih se zabranjuje uvoz Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski i Podunavski okrug.

Foto: Depositphotos/vladacanon
  • 123
  • 10
  • 0

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zabranilo je zbog pojave afričke svinjske kuge, uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz nekih delova Srbije i iz Severne Makedonije, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je, na osnovu odluke Vlade u Podgorici objavilo da su na listi krajeva Srbije iz kojih se zabranjuje uvoz Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski i Podunavski okrug, prenose podgorički mediji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Crne Gore, s obzorom da je 9. januara 2022. godine, Republika Sjeverna Makedonija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila potvrdu bolesti afričke kuge svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz ove Republike.

Crnogorska Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove objavila je listu država, u kojima postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja, na osnovu podataka Međunarodne organizacije za zdravlje životinja i Evropske komisije. Na listi se pored brojnih afričkih zemalja nalazi i Rusija, Moldavija, Ukrajina, Kina, Indija...

Čovek odgovoran za unošenje AKS-a među divljim svinjama - potrebne zajedničke snage u suzbijanju

Od kad je kod nas najpre "buknula" u selima Mladenovca 2019. godine, afrička kuga svinja širila se na južnom Srbijom u Pirotskim selima početkom 2020. godine, zatim u Negotinu, Zaječaru, Aleksincu, da bi prošle godine bila registrovana i u Vršcu, Paraćinu, Kruševcu, dok je Topola bila pod prismotrom. U pomenutim gradovima je i suzbijena, a u pojedinim pirotskim selima je zabranjen uzgoj svinja.


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirotski okrug Vlada Crne Gore Zabrana uvoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...