Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje peradi
  • 19.04.2022. 18:00

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Na prvom mjestu kao uzrok ove pojave javlja se neadekvatna ishrana. No, postoje i drugi razlozi

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.247
  • 94
  • 0

Nije rijedak slučaj da u kokošjim gnijezdima pronađemo napukla i razbijena jaja. Možda ćemo optužiti štetočine van kokošinjca za nastalu štetu, ali su često same kokoške glavni problem. Čim vidimo da je razbijeno, potrebno ga je ukloniti iz gnijezda kako to ne bi primijetio ostatak jata i tako sve počele da kljucaju.

Brojni su uzroci takvog ponašanja, a kada se naviknu na njega, teško ćemo ih odviknuti.

Neophodna je izbalansirana hrana

Na prvom mjestu kao uzrok ove pojave javlja se neadekvatna ishrana. Mali sadržaj proteina, nedostatak minerala i vitamina, posebno kalcijuma i vitamina D, se mogu nadomjestiti u ishrani.

U hrani za nesilice ne smije biti manje od 16 posto proteina što se reguliše izbalansiranim obrocima.

Kalcijum je neophodan za formiranje ljuske i nesenje jaja, čvrstinu kostiju i druge procese u organizmu. Kada ga nema dovoljno, najjednostavniji način će biti da ga pronađu kljucanjem ljuske jaja. Osim izbalansirane ishrane, potrebno je obezbijediti pijesak bogat kalcijumom, kredu. Mogu se dodati i ljuske jaja, ali one moraju biti termički obrađene u rerni kako ne bi došlo do razvoja salmonele. Ipak, ovu praksu treba izbjegavati.

Neadekvatni uslovi smještaja

Do pojave kljucanja jaja može doći kada kokoške držimo u lošim uslovima. Prepuni kokošinjci, dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru i nemogućnost čeprkanja i kretanja po travi djeluju razdražujuće na njih. Loši temperaturni uslovi i osvijetljenost objekta će dodatno pogoršati situaciju. Potrebna im je prigušena svjetlost da i u mraku mogu da se kreću.

Koke vole biti vani, čeprkati (Foto:  Depositphotos/gorielov)

Gnijezda ne smiju biti gusto poredana, jedno do drugog, ili postavljena previsoko.

Kako bi spriječili slučajno razbijanje jaja i tako otvorili put razvijanju navike kljucanja potrebno je da gnijezdo ispunimo mekanim materijalom. Za to će najbolje odgovarati slama, sijeno ili piljevina.

Razne metode odvikavanja

Najučinkovitija metoda koja sprečava ovu pojavu je postavljanje gnijezda koja imaju nagib. Čim kokoška snese jaje, ono se otkotrlja u sabirnu kantu i ona nema kontakt s njima. Ako to nije slučaj, tada ih treba sakupljati tri do četiri puta u toku dana. Gnijezda mogu biti zamračena, jer ova perad slabije vidi u mraku.

Postoji još jedna metoda. Umjesto pravih jaja u mjesto za nesenje se stavi drveno koje će kljucati kako bi ga slomile. Na kraju će odustati i prestati s ovom lošom navikom. Neke jedinke se mogu odviknuti stavljanjem senfa u prazna jaja ili koristiti neku drugu hranu intenzivnog okusa.

U periodu zime, ali i ljeti, kokoškama je potreban vid zabave koja će ih odvratiti od ove prakse. Za njih se hrana kači na visinu ili kanap, različite hranilice ili boce koje se mogu kotrljati i da iz njih ispada hrana, a istovremeno zahtijevaju aktivno učešće jedinki. Mogu biti korisne i plastične naočale za kokoške koje se postave na kljun, ali ih je teže pronaći u prodaju. One ih sprečavaju da vide ispred sebe.

Ponekad je neizbježno ukloniti iz jata kokošku koja se ne može odviknuti od ove štetne navike.


Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Kljucanje jaja Kokoške Uzgajanje kokoški Nedostatak kalcijuma Loša navika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.