Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza vode
  • 28.12.2021. 13:00

Zašto je važno redovito analizirati vodu kojom se poji stoka?

Fiziološke potrebe, zdravlje, produktivnost, reprodukcija samo su neki od elemnata na koje direktno djeluje voda kojom se stoka poji. Važi pravilo da po kvalitetu mora odgovarati onoj za piće ljudi. 

Foto: Depositphotos/gezafarkas
  • 123
  • 32
  • 0

Stočarska proizvodnja je kompleksan proces uzgoja domaćih životinja koja se sastoji od organizacije prostora, štala, ishrane, mikroklimatskih uvjeta, zdravlja i svega onoga što može pozitivno ili negativno uticati na krajnji proizvod i ekonomičnost. Jedan od vrlo bitnih faktora u pogledu uzgoja i zdravstvenog stanja životinja, a kojem mnogi farmeri nažalost i ne predaju poseban značaj je voda kojom se stoka napaja.

Fiziološke potrebe, zdravlje, produktivnost, reprodukcija samo su neki od elemnata na koje direktno djeluje voda kojom se stoka poji. Važi pravilo da po kvalitetu mora odgovarati onoj za piće ljudi. 

Da li je zaista tako na svim seoskim domaćinstvima, štalama, farmama, gazdinstvima i ko od farmera posjeduje redovne uredne analize i nalaze o zdravstvenoj ispravnosti vode, pitanje je koje si svatko mora sam postaviti. 

Potrebe i do 50 l po grlu

Prva zamisao i ideja za izgradnju štale, farme za uzgoj bilo koje vrste domaćih životinja, zahtjeva da se u startu riješi vodosnabdijevanje. Odabir pozicije ili lokacije buduće farme zavisi od postojanja izvora pitke vode za napajanje. Bilo da se radi o vlastitom izvoru, bunaru ili uvezivanje na postojeći vodovod, potrebno je uzeti u obzir njihove kapacitete. Potrebe za ovim resursom u visokoj proizvodnji domaćih životinja su ogromne pa tako krava u laktaciji pije i do 50 l vode dnevno.

Količina koju treba dati kravi određuje se prema količini suhe materije koju unosi preko dnevnog obroka te uzrasta. Primjerice, junad do 1 godine života prosječno trebaju oko 20 l dnevno, a telad do 1 mjeseca oko 10 litara. Stoga je vrlo bitno znati kakvu vodu životinje piju.

Sol, ispravna voda i dovoljno stelje - što sve treba stoka zimi?

Također, ona može predstavljati stalnu opasnost ako je zagađena, mikrobakteriološki neispravna i kao takva prenosi razne zarazne i parazitske bolesti. Posebno je opasno napajanje iz rijeka, potoka, ili laguna sa ustajalom vodom koja je vrlo često organski onečišćena i može biti izvor patogenih mikroorganizama.

Opasnost od nitrita i nitrata

Voda sadrži određene organoleptičke, fizikalno-hemijske i bakteriološke parametre, a upravo njezina zdravstvena ispravnost ovisi o maksimalnim koncentracijama i vrijednosti tih parametara. Prvo zapažanje vidljivo okom su boja i mutnoća. Međutim, za određivanje drugih parametara potrebne su laboratorijske analize koje pokazuju koncentraciju amonija, nitrita, nitrata, klorida, zatim elektroprovodljivost i njezinu tvrdoću. Svi pobrojani parametri direktno utiču na zdravlje što se posljedično odražava na produktivnost i najčešće na smanjeni prirast.

U pogledu zdravlja životinja najopasniji su nitrati i nitriti. Nitrati u prevelikim koncentracijama izazivaju teška oboljenja pa čak i smrt životinja. Nitriti u vodi su znak da je došlo do zagađenja iz otpadnih ili se neadekvatno radi postupak dezinfekcije. Određivanje azota u obliku amonijaka, nitrata i nitrita ima ogromno sanitarno značenje, obzirom da ovi spojevi nastaju raspadom organske tvari koja djelovanjem bakterija sadrži azot. 

Naročito treba obratiti pažnju i obavezno raditi analize vode oko područja gdje se odvija intenzivna poljoprivreda, gdje su u upotrebi umjetna i prirodna gnojiva.

Mikrobna onečišćenja se mogu suzbijati i kontrolisati upotrebom raznih dezinficijensa. Hlorisanje, ako se obavlja pravilno i prema preporučenim dozama i sadržajnim uputama, može uspješno suzbiti mikrobna onečišćenja. Redovne analize prvi su korak ka dobroj prevenciji i uspješnoj proizvodnji na farmi.


Tagovi

Kvalitet vode Stočarstvo Voda Hlorisanje Nitrati Nitriti Analiza vode Potrebe za vodom Krava u laktaciji Tov


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.