Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba preživara
  • 24.12.2019. 12:00

Zašto je važno običnom soli "zasoliti" dnevni obrok goveda, ovaca, koza i konja

Nedostatak kuhinjske soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mlijeka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Foto: Depositphotos/franky242
  • 1.981
  • 107
  • 0

Domaće životinje goveda, ovce, koze i konji su skupina preživara biljojeda, koji u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima u hranidbi kako bi obezbijedili normalno funkcionisanje organizma. To su najčešće vitaminsko-mineralni dodaci. U slobodnoj raznovrsnoj ishrani, naročito u pašnom sistemu, nekih minerala ima dovoljno, neki su u nedostatku, a može se desiti i višak, stoga je izbalansiran omjer mikro i makroelemenata izuzetno potreban u ishrani domaćih životinja.

Posebno pažnju treba obratiti na dnevne potrebe stočne ili kuhinjske soli - obična so (natrijum hlor). Nedostatak kuhinjske soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mlijeka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Pravilno je samo dnevno dodavanje soli

"Zasoliti" dnevni obrok životinja predstavlja svako dodavanje soli da li kroz već pripremljene vitaminsko-mineralne dodatke ili u obliku kamena, što je i poželjnije jer se tada konzumira po volji. Nikako se ne smije so davati u većim količinama u smislu zadovoljavanja mjesečnih ili sedmičnih potreba. U tom slučaju postoji rizik od pojave trovanja, ali i narušavanja i pozitivanog omjer drugih mineralnih komponenti u organizmu, prije svega kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlora. So se ne akumulira u organizmu, neprestano se izlučuje stoga je i potrebnije osigurati dnevne unose. Potreba za pravilnim unosom natrijuma i hlora, te odnosa između njih i prisustvo u organizmu utiču na održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže, što je preduvjet održavanja normalnog funkcionisanja organizma, sprečavanja pojave bolesti i održavanja dobre kondicije.

Jaganjci zahtijevaju dodatnu njegu

Kolike su dnevne potrebe?

Govedima, ovcama, kozama drugim biljojedima (preživarima) potrebne su nešto veće količine soli u obrocima nego svinjama ili peradi. Količina potrebne soli obično varira i to zavisi od sadržaja soli u hranivima, vrste hraniva, načina ishrane i dostupnosti vode. Dnevne potrebe goveda su otprilike oko 30-40 grama stočne ili obične soli. Kod ovaca te su količine manje i smatra se da je optimalno oko 12 grama dnevni unos po jednoj ovci.

U visokoj proizvodnji mlijeka koze izlučuju i do dva puta više mineralnih tvari nego što ih ima u organizmu, stoga u zavisnosti od količine suhe tvari obroka, dnevni unos soli se kreće oko 0,5-1% u odnosu na dnevni unos suhe tvari cjelokupnog obroka. Omjer minerala i količina u obroku variraju, starost životinje, faza proizvodnje, godišnje doba i sl. uvjetuju dnevne potrebe za unosom soli. Kod konja u zavisnosti od tipa uzgoja omjer se kreće oko 40-60 grama dnevno.

Zašto je važno i koji je udio sijena u zimskom obroku muznih krava

Kako primijetiti potrebu za soli?

Nedostatak soli u ishrani životinja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pojava bolesti se često ne primjeti, ne manifestuje se odmah, stoga svaka vidljiva promjena u ponašanju životinja je poruka da nešto nije uredu. Grickanje drvenih predmeta, lizanje zidova, podova štale i sl. je znak da obrok treba da sadrži vitaminsko-mineralnu smjesu ili jednostavno osigurati običnu so u obliku kamena i dati na konzumiranje životinjama po volji. U tom slučaju obavezno osigurati konstatntan pristup dovoljnim količinama vode.

Konji sve masniji: Uzrok klimatske promjene i moderan način života

Putujete na jug, pokraj Livna, zima je, prizor divljih konja ispred vas, ližu asfalt, više vas ne iznenađuje ova pojava. Jednostavna navika divljih livanjskih konja, gdje svake zime nakon što dežurne službe pospu sol po cesti, krdo divljih konja dolazi i zadovoljava svoje potrebe za unosom soli naročito u zimskom periodu.


Tagovi

Kuhinjska so Hranidba životinja Nedostatak soli Vitaminsko-mineralni dodaci


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.