Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufolk
  • 05.12.2022. 07:30

Zašto je safolk rasa ovaca odlična za proizvodnju mesa?

Safolk su otporne ovce, mirnog i tihog karaktera. Imaju odličan randman mesa prilikom klanja.

Foto: Flickr/Ambersky235
  • 1.218
  • 161
  • 0

Veoma poznate zbog svog specifičnog izgleda, safolk ovce su cenjena rasa. Stvorena je krajem osamnaestog i početkom devetnaestog veka u engleskoj pokrajini po kojoj su dobile naziv. Ukrštane su nisko proizvodne, kasnozrele nortfolk rogate ovce sa sautdavn ovnovima.

Pripadaju velikim, mesnatim rasama. Lako se prepoznaje po crnoj boji glave, ušiju i donjih delova nogu, dok je runo svetlo i kratko. Životinje se odlikuju snažnom konstitucijom i krupnim, jakim, izrazito mišićavim telom. Glava je nešto sitnija u odnosu na trup. Veoma je prilagodljiva, izdržljiva i otporna na bolesti, posebno na bolesti stopala kao i unutrašnje parazite. Po karakteru su mirne i poslušne.

Lako se jagnje, ali... 

Ovnovi dostižu težinu od 110 do 160 kilograma, a ovce od 75 do 120 kg. Žive između šest i 14 godina. Na jednog odraslog ovna dolazi 40 ovaca, a na mladog do 30. Ženke su ranostasne, a široka karlica doprinosi lakom janjenju. Problem može biti kod prvog janjenja kada su janjci krupni.

Kada i kako pomoći ovci kod jagnjenja?

U januaru se najčešće janje i ta mladunčad imaju najveći prirast. Odlikuje se dobrom plodnošću, a 100 ovaca daje 150 jagnjadi. Težina mladog po rođenju je pet do šest kilograma. Dnevni prirast je oko 350 grama. Ženke imaju dovoljno mleka, a mladi sisaju do tri meseca. Zahvaljujući dobroj iskorišćenosti hrane već posle 42 dana ima težinu 15 kilograma, posle tri meseca od 40 kg, a posle pola godine oko 65 kilograma.

Mirne po karakteru (Foto: M.Pavlović)

Meso izvanrednog okusa

Njihovo meso je odličnog kvaliteta i izvanrednog ukusa s najvećim odnosom mesa i masti, a randman klanja je 58 odsto. Koriste se za ukrštanja s drugim rasama zbog povećanja prirasta i poboljšanja karakteristika. Takođe se koristi njihovo mleko, vuna i koža. Odrasle jedinke imaju prinos vune od 2,3 do pet kilograma i randman oko 62 odsto. Vlakna imaju prečnik od 25,5 do 33 mikrona. Koža je odličnog kvaliteta i često se koristi u proizvodnji obuće i auto pribora.

Stado se dosta kreće i treba mu mnogo trave za ishranu. Jedan hektar će biti dovoljan za dve do tri ovce bez dodatne prihrane, odnosno pet do sedam s dodatnom prihranom. Potrebno im je natkriveno sklonište da se sklone od kiše. Neophodna im je slama kako bi stelja uvek bila čista i suva. Obezbedite im dovoljno čiste vode koja je lako dostupna.

Naslovna fotografija: Servis Flickr licenca CC 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Rasa ovaca Ovčarstvo Mesna rasa Kvalitetno meso Safolk rasa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.