Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 08.02.2021. 16:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Za vitamin D važan boravak životinja napolju i dobro izbalansiran obrok

Boravak životinja na otvorenom prostoru po sunčanom vremenu i dobro izbalansiran obrok su najbolji način za prevenciju od nedostataka vitamina D, koji je veoma važan za imunitet i ukupno zdravstveno stanje organizma.

Foto: Julijana El Omari
  • 310
  • 251
  • 0

Jači nedostatak vitamina D ili kalciferol izaziva kod mladih životinja rahitis gde kosti ne mogu normalno da koriste kalcijum i fosfor.

Vitamini su organska jedinjenja koja po rastvorljivosti delimo na hidrosolubilne (rastvorljivi u vodi) i liposolubilne (rastvorljivi u mastima). Oni su važni biokatalizatori životinjskog organizma iako sami ne ulaze u njihov metabolizam. Imaju bitnu ulogu u njegovoj regulaciji i predstavljaju važne biokatalizatore. Tu se najčešće radi o vitaminima A, D, E, B i C.

Seno osušeno na suncu izvor vitamina D

Njihov nedostatak kod životinja, prema rečima Roberta Širtova, savetodavca za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, izaziva sterilitet, pobačaj, rađanje slabe i avitalne mladunčadi. Pravilnim balansiranjem obroka i dodavanjem minerala i vitamina u dovoljnim količinama i u odgovarajućem odnosu izbegavaju se poremećaji i bolesti kod domaćih životinja.

Seno leguminoza najbolji izvor vitamina D (foto: Gordana Nastić)

"Kalciferol je liposubilni vitamin rastvorljiv u mastima. Postoje više formi vitamina D, a najznačajniji su D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol). Prekursor vitamina D2 nastaje u biljnim tkivima, a u aktivnu formu prelazi pod dejstvom sunčeve svetlosti. Prekusor vitamina D3 (7 - dehidroholesterol) nastaje u jetri odakle se putem krvi transportuje do kože i aktivacija prekusora vitamina D3 odvija se u koži pod dejstvom sunčeve svetlosti", kaže Širtov i dodaje da je seno osušeno na suncu efikasan izvor vitmina D, dok je seno leguminoza pripremljeno na kvalitetan način još veći izvor.

Po njegovim rečima vitamin D potreban je za apsorpciju kalcijuma i fosfora, normalnu mineralizaciju kostiju i mobilizaciju kalcijuma iz kostiju. Potrebe za ovim vitaminom su naročito velike kod mladih životinja za vreme porasta i formiranja skeleta.

Kod bremenitosti povećana je potreba majke za vitaminom D, a isto tako i za kalcijumom i fosforom. Za vreme laktacije još je veća potreba za ovim vitaminom zbog velikih količina kalcijuma i fosfora koje moraju da se asimiliraju i da upotrebe za proizvodnju mleka. Životinje zahtevaju veće količine vitamina D nego što je normalno kad njihovi obroci imaju manji sadržaj kalcijuma i fosfora nego što je optimalno potrebno.

Nedostatak kalciferola - jaja sa tankom ljuskom

Ovo je isto tako slučaj kada odnos ova dva minerala nije najpodesniji. Životinje su u stanju da u jetri nagomilavaju nešto vitamina D, ako primaju više nego što su njihove mineralne potrebe, ali je ovo nagomilavanje relativno malo u poređenju sa nagomilavanjem vitamina A.

"Jači nedostatak vitamina D izaziva kod mladih životinja rahitis gde kosti ne mogu normalno da koriste kalcijum i fosfor. Kod ove bolesti simptomi su: ukočeni zglobovi, deformacija - krive kosti, lako lomljive kosti, razdražljivost, anoreksija, konvulzije, zaostatak u rastu, nemogućnost  za normalno kretanje", ističe naš sagovornik i dodaje da živina ima veću potebu za vitaminom D i kod koka nosilja nedostatak ovog vitamina dovodi do stvaranja jaja sa tankom ljuskom koja se lako lome, smanjuje se nosivost, grudna kost može da postane meka i savitljiva, a kosti nogu i krila krte, pa se lako lome.

Nedostatkom vitamina D, smanjuje se i nosivost kod kokošaka

On ističe da višak vitamina D može da dovede do poremećaja u organizmu sa znacima toksičnosti koji uključuju kalcifikaciju mekih tkiva, demineralizaciju kostiju, smanjenje apetita i gubitak težine.

Rahitis se sprečava kada su životinje dovoljno izložene suncu, jer ultraljubičasti zraci prodiru kroz kožu i stvaraju vitamin D od tragova sterola koji se nalaze u tkivu. Ako sunčeva svetlost prolazi kroz obično prozorsko staklo praktično su svi ultraljubičasti zraci apsorbovani i takva svetlost nema antirahitično delovanje.

Boravak životinja na otvorenom prostoru po sunčanom vremenu i dobro izbalansiran obrok su najbolji način za prevenciju od nedostataka vitamina D, koji je veoma važan za imunitet i ukupno zdravstveno stanje organizma.


Tagovi

Vitamin D Vitamini kod životinja Robert Širtov Krte kosti Boravak na otvorenom


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.