Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj prepelica
  • 29.05.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Veternik

Za uzgoj prepelica važna osvetljenost i temperatura prostorije

Prvo jato od nekoliko prepelica Dejan Marin iz Veternika nabavio je pre osam godina, samo za svoje potrebe, posao se polako raširio tako da danas ima 200 ženki.

Foto: Dejan Marin
  • 3.135
  • 60
  • 0

Nadomak Novog Sada u Veterniku Dejan Marin već nekoliko godina gaji japanske prepelice. Obzirom da je po zanimanju stolar i da se tim poslom bavi, gajenje ovih životinja su mu dodatni posao kojim je počeo sasvim slučajno da se bavi nabavivši nekoliko kamada.

"Prvo jato od nekoliko prepelica nabavio sam pre osam godina, samo za svoje potrebe, ali se posao polako raširio tako da danas imam 200 ženki", kaže Mirin dodajući da ih odgaja u odgovarajućim uslovima i kontrolisanom okruženju.

Smeštene su u jednoj maloj prostoriji koja ima dobru izolaciju i zvučnu i toplotnu. Kaveze je sam napravio i postavio unutrašnje pregrade tako da su četiri ženke i jedan mužjak na prostoru od 40x40 cm. Mirin kaže da tako ima bolji pregled, oplodnja je uspešnija, a prepelice su u boljoj kondiciji.

Samo oplođena jaja japanskih prepelica su i lekovita

Obzirom da ne postoji način da se razlikuju oplođena od neoplođenih jaja, jako je važno da prodavac može da garantuje da su ista zaista oplođena i kao takva hranljiva i lekovita.

Važna temperatura

Kavezi imaju žičani pod tako da izmet ispada na takozvane fijoke koje su ispod poda. Hranilice su postavljene sa prednje strane, a voda je u plastičnim posudama koje imaju malu rupu tako da životinja može da pije ali ne i da rasipa i prlja vodu.

"Neophodno im je obezbediti dobru ventilaciju i osvetljenje jer svi koji su u ovom poslu znaju da ukoliko je slaba svetlost pada nosivost. Takođe je bitna i adekvatna temperatura u prostoriji, a obzirom da sam napravio odličnu izolaciju rešio sam problem i kada je leto ali i zima kada je unutra 17 ili 18 stepeni", kaže naš sagovornik i dodaje da prepelice jedu koncentrat sa 16,5 odsto proteina, a pored toga i rendanu šargarepu, kao i jabuke i zelenu salatu.

Hranilice su postavljene sa prednje strane, a voda je u plastičnim posudama

Nabavlja uvek istu hranu jer ove životinje ne vole bilo kakvu promenu u ishrani, kako kaže, hranilice su uvek pune, a ne daje ništa što je moglo biti u kontaktu sa mačkama ili vrapcima kako se ne bi na taj način prenela neka bolest.

Jato obnavlja svake godine

Prepelica počinje da nosi jaja najčešće sa 45 dana starosti, a bilo je slučajeva čak i deset dana ranije. Marin kaže da vodi računa o genetici jata, kako bi sve bile zdrave te obeležava svaki kavez, ali i jaja koja stavlja u inkubator i tako ima kontrolu i uvid koliko je iz kog kaveza uzeto jaja i koliko se izleglo mladih, a inkubacija jaja traje oko 17 dana.

Matično jato obnavlja svake godine, jer kako napominje već sa 10 meseci starosti kod prepelica lagano dolazi do smanjivanja nosivosti.

Već sa 10 meseci starosti opada nosivost

Čišćenje kaveza obavlja svaki drugi dan, a đubrivo koje je veoma kvalitetno i koristi se u voćnjacima, povrtnjacima uglavnom poklanja.

Nedovoljna svest o značaju prepeličijih jaja

Prepeličija jaja sadrže brojne vitamine i minerale i od davnina su poznata kao odličan prirodni lek ali kako kaže Dejan Marin ovdašnje stanovništvo još uvek nema navike da ova jaja redovnije koristi u ishrani obzirom da je svest o značaju ovih jaja još na niskom nivou, a kupci dolaze kada se pojavi neki zdravstveni problem, a nepisano je pravilo da prodaja znatno opada tokom leta i za vreme posta.

Stanovništvo još uvek nema navike da ova jaja redovnije koristi

"Ovo je veoma odgovoran i ozbiljan posao jer treba voditi računa kako o ishrani tako i higijeni, ja volim kupcima koji dođu da pokažem u kojim uslovima žive prepelice. Takođe rado svima pričam i govorim o svom dosadašnjem iskustvu jer ukoliko neko želi da se bavi ovim poslom mora znati šta ga čeka", kaže na kraju naš sagovornik naglašavajući da je cena jaja nepromenjena - 13 dinara, a da gotovo svakodnevno rastu cene kukuruza i soje ali i da svi koji bi da se bave ovim moraju pronaći sigurno tržište i moraju biti strpljivi.  


Tagovi

Gajenje prepelica Pepeličija jaja Dejan Marin Lekovitost Kavezi Uslovi držanja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.