Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koke nosilje
  • 26.03.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Pivnice, Bačka Palanka

Za dobru nosivost koka važna ishrana, osvetljenje i ventilacija

Uzgoj koka nosilja i proizvodnja jaja je veoma zahtevan i odgovoran posao. Kako bi nosile jaja koke moraju imati adekvatnu ishranu i odlične uslove uzgoja jer samo zdravo jato može dati maksimalne rezultate.

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 8.013
  • 145
  • 0

Uzgoj koka nosilja je zahtevan i odgovoran posao koji podrazumeva pre svega zdravo jato, koje mora da ima optimalne uslove u objektu, zatim poštovanje osnovni higijenskih pravila, adekvatnu ishranu, punu vitamina, minerala, proteina, ali i osvetljenje, ventilaciju i veterinarski nadzor.

Od 2010. godine Gustav Guba iz Pivnica, opština Bačka Palanka bavi se ovom proizvodnjom. U svom objektu ima od 400 do 600 koka nosilja o kojim se brine na najbolji mogući način, ništa ne prepuštajući slučaju te mu je jato uvek zdravo, a nosivost odlična.

Kakav je put do EU marketa za naše živinare?

Nekada su se se bavili mlečnim govedarstvom ali su zbog neisplativosti rešili da promene delatnost, renovirali objekat i prilagodili ga potrebama živinarstva, nabavili mlado jato koka nosilja i počeli novi posao. Kavezi su manji, 40x50 cm, u njima su četiri koke, dok u kaveze 50x50 cm stane pet koka.

Zašto je važna dobra ishrana?

Ishrana je jedna od najvažnijih stavki u uzgoju koka nosilja, a mora biti zasovana na sirovinama najboljeg kvaliteta. Naš sagovornik kaže da sam priprema koncentrat, obzirom da je dugo radio u jednoj mešaoni stočne hrane i ima iskustva u tom poslu. Osim toga ima posebnu recepturu za mlade koke, za one koje počinju da nose jaja, kao i za koke od 28 nedelja kojima treba malo jača hrana.

Ishrana je jedna od najvažnijih stavki u uzgoju koka nosilja (foto: G. Guba)

"Imam mešaonu kapaciteta 100 kilograma, i koncentrat pravim tako što mešam kukuruz, suncokretovu sačmu, sojin griz, stočno brašno, stočnu kredu i premiks. Napravim dovoljno hrane za naredna tri do četiri dana", kaže Guba napominjujući da koke nosilje dnevno pojedu 55 do 60 kilograma, odnosno da  u periodu pune nosivosti jedinka u proseku pojede od 125 do 130 grama hrana dnevno, pri čemu količina hrane najčešće zavisi od starosti živine.

Uz hranu najboljeg kvaliteta kokama se obavezno mora obezbediti uvek dostupna sveža voda.

Leti se uključuju ventilatori

Jatima koka nosilja neophodno je obezbediti odgovarajuću temperature u objektu, a ona bi trebalo da se kreće u intervalu od 22 do 23 stepena.

"Tokom zime u mom objektu temperatura se obično kreće od 20 do maksimalnih 23 stepena, dok tokom leta moram da uključim ventilatore kako bi temperaturu tokom tropskih vrućina držao u untervalu od 25 do 27 stepeni", kaže naš sagovornik dodajući da koke reaguju na toplotu tako što manje jedu, više piju vode, nosivost pada, a i ljuska jajeta je slabija.

Takođe, na nosivost utiče i stres kao na primer tokom praznika kada se čuju petarde ili grmljavina, buka.

Pored prirodnog koristi i veštačko osvetljenje

Veoma bitan uslov za dobru nosivost je i osvetljenje, a u tu svrhu se pored prirodnog koristi i veštačko.

"Ja nabavljam jato od 18 nedelja starosti i u tom pripremnom periodu za nošenje svetlo isključujem u 17h ali postepeno povećavam dužinu osvetljenja dok se ne dostigne dužina svelosnog dana 14-15 sati, odnosno od šest sati ujutru do 21h uveče i tako ostaje do kraja nosivosti", kaže naš sagovornik dodajući da je maksimum nosivosti mladih koka u 45 nedelji starosti i do 97 odsto.

Kako kokama nosiljama vremenom opada nosivost one se nakon godinu do godinu i po zamenjuju novim, mladim jedinkama, a kako ovaj poljoprivrednik iz Pivnica kaže ove iznošene koke obično prodaje, obzirom da one i dalje dobro nose, a za sebe nabavlja novo mlado jato.

Izmet koka - đubrivo za oranice

Nakon prodaje iznošenog jata, naš sagovornik, praktikuje detaljno čišćenje i dezinfekciju objekta i kaveza, a može se pohvaliti da do sada nije imao nikakvih problema sa parazitima i bolestima obzirom da poštuje sva higijenska pravila. Ranije je proces izđubravanja rešavao postavljanjem tacnica koje je praznio, a sada je rešio ovaj problem sistemom traka koje jednostavno izvlači i prazni.

Đubrivo meša sa slamom i odlaže, tako da dva puta godišnje - nakon žetve pšenice i u oktobru kvalitetno, a besplatno nađubri oko pet jutara svojih oranica.

Gustav Guba kaže da može da proda sva jaja i da sa tim nema problema, cena se kreće od 13 do 14 dinara, a iznošene koke koje uz adekvatnu ishranu u dvorištu mogu još solidno da nose do sada je prodavao po 200 dinara, ali cena nakon ovih poskupljenja mora biti viša.


Tagovi

Koke nosilje Gustav Guba Osvetljenje Ishrana koka Jaja Nosivost


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.