Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Birkić
  • 26.03.2020. 09:45
  • Zadarska, Medviđa

Vukovi ne miruju, zaklali tele pred očima majke Bele!

Nikad neću zaboraviti taj tužan pogled i mukanje mlade junice nad usmrćenim teletom, kaže ovlaštena sudska vještakinja mr.sc. Ana Grgas. Kako od 150 koza i 20 goveda živi sedmeročlana obitelj Birkić iz Medviđe u dalmatinskoj Bukovici?

Foto: mr.sc.Ana Grgas
  • 6.074
  • 1.680
  • 0

Iskusna vještakinja za procjene šteta od zaštićenih divljih zvjeri mr.sc. Ana Grgas nagledala se u svojoj dugogodišnjoj karijeri svega i svačega. Ali, najnoviji događaj posebno ju se dojmio. “Nikad neću zaboraviti taj tužan pogled i mukanje mlade junice nad usmrćenim teletom”, kaže Ana.

Kad su je Birkići iz Medviđe u dalmatinskoj Bukovici pozvali na očevid nije ni slutila o čemu se radi.

Napadi i na koze

Već dugo poznaje obitelj Birkić, posebno vlasnicu istoimenog OPG-a Saniju Birkić. Više puta pa i nedavno u dva navrata vještačila je štete koje su predatori počinili nad njezinim kozama. “Prošli mjesec smo imali veliku štetu jer su bile bremenite - otežale i nisu mogle pobjeći”, govori Sanija.  U jednom napadu su smrtno nastradale tri, poslije pet, a neke od ukupno 150 koza, koliko ih ukupno imaju, nisu uspjeli ni pronaći.

“Sad kad je većina ojarena još gore je da stradaju od vuka jer ostaje mladunčad bez majki”, zabrinuto pojašnjava Sanija. Ovaj put ona je Anu pozvala na očevid štete koju su vuk ili više njih počinili nad tek oteljenim telićem.

Kobna greška neiskusne Bele

“Prije dva dana dali smo se u potragu za visokobremenitom junicom Belom. Nije se s ostalim kravama vratila s pašnjaka. Tražili smo je, ali je nismo našli”, nastavlja Sanija.

Obitelj ima 20 krava i bika Gavrana

U sklopu OPG-a, u sustavu krava-tele imaju ukupno 20 krava i bika Gavrana koji je ljubimac Sanijinog supruga Ivice (55), glave ove sedmeročlane obitelji.  Blago je po cijeli dan samo na pašnjacima, ali predvečer se obično cijelo krdo vrati na spavanje u zatvoreni prostor. Telad ne ide s njima na ispašu pa ih i to dovodi do staje. Tako je bilo sve do nekidan kad se Bela nije vratila. Neiskusna junica otelila se na krškom pašnjaku tijekom noći i, kako je pokazala istraga, mladunče je stradalo od vuka isto jutro.

Tele zaklano i djelomično pojedeno

Nakon potrage, kad je stigla i ovlaštena vještakinja Ana Grgas, nekoliko kilometara od farme zatekli su junicu prvotelku pokraj mrtvog telića“Nije se željela odvojiti od njega. Neutješno je mukala, ne skidajući pogled s mrtvog teleta. Tu i tamo pogledala bi i prema nama”, govori Ana ne krijući koliko je ganuta ovim prizorom.

 Ona kao i nazočni članovi obitelji Birkić mogli su samo  pretpostavljati što im je mukanjem željela  reći.

Nakon očevida kojim je utvrdila da je tele stradalo od vuka, od ugriza za vrat da mu je pokidano tkivo i vratne žile, da je uginulo brzo od iskrvarenja, izmrcvareno i djelomično, od jednog ili više vukova, već pojedeno, Ana Grgas je rekla Saniji: “Sada pod hitno, na bilo koji način, morate privesti Belu i izmusti mlijeko koje je kolostrum. Ako je ne pomuzete, krava će dobiti mastitis. Upalu vimena”, dodala je Ana, koja je do umirovljenja bila viša stručna suradnica za stočarstvo u Savjetodavnoj službi, danas Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede i ribarstva RH.

Žive od 170 glava blaga

Rečeno - učinjeno. Bela je pomuzena i zbrinuta, ali mukati još ne prestaje. Doziva svoje prvorođenče bez kojeg je ostala na tako grub i tragičan način. Srećom, mlada je i pred njom su novi životni izazovi, uostalom kao i pred ostalim blagom na imanju Birkićevih. “Živimo za stočarstvo i od stočarstva", kaže Sanija. Od prodaje jarića i teladi, a budući su u sustavu krava-tele imaju i poticaje po grlu i na pašnjake.   

Drže i koze te kako kaže Sanija Birkić žive za i od stočarstva 

“Nemamo nikakavih problema s prodajom”, dodaje Sanija. Obitelj Birkić ima i svoju pokretnu pečenjaru, rade po narudžbi, a odlaze i na fešte za blagdane gdje “na licu mjesta” peku i prodaju svoje jariće što je isplativije nego da blago prodaju “žive vage”. 

“Puno je posla na imanju, ali isplati se potruditi jer od toga živimo”, poručila je na kraju Sanija Birkić, vlasnica OPG-a sa 150 glava blaga sitnog i dvadesetak  glava krupnog zuba. Ponosna je na svoju sedmeročlanu obitelj s kojom živi u nedinutoj prirodi, na čistom zraku. Daleko od koronavirusa i drugih boleščina. Još da nije šteta od vukova bilo bi im kaže “k’o u raju”!


Fotoprilog


Tagovi

Medviđa Vuk OPG Birkić Tele Očevid Mr.sc. Ana Grgas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]