Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rabadžije u jugozapadnoj Srbiji
  • 11.05.2017. 12:15

Volovi na nadgrobnom spomeniku

Nadgrobni spomenik u Štikovu kod Nove Varoši, na koji je ugrađena fotografija rabadžije sa parom svojih volova, jeste neobičan, ali nije jedini u selima Starog Vlaha, gde se domaćin i danas ceni po tome kakva mu je stoka.

Foto: Željko Dulanović
  • 4.796
  • 494
  • 0

Na nadgrobni spomenik koji je sebi i supruzi Radojki (84) podigao za života, rabadžija Đurđe Vjetrović (74) iz Štitkova kod Nove Varoši ugradio je i fotografiju u boji, na kojoj je sa parom svojih volova, Jablanom i Golubom.

Nadgrobni beleg u Vjetrovića groblju na padinama Čemernice jeste neobičan, ali nije jedini u selima Sarog Vlaha. Ima ih nekoliko sličnih, a prvi je podignut u Drmanovićima na Zlataru, na grobu pokojnog rabadžije Milomira-Mila Grbovića.

Žal za mladost

Đurđe kaže da će žaliti dok je živ što je prodao volove i ostavio rabadžiluk, ali napominje da je morao, jer ga je savladala starost:

"Više nisam okretan i hitar kao nekada. Iz te tuge sebi sam na spomenik i stavio sliku na kojoj sam sa Jablanom i Golubom, da me i na onom svetu podseća kroz šta smo sve skupa prošli radeći za hleb u planinskim vrletima. A pozivi da zapregom orem brazde ili izvlačim drva i građu iz jaruga i dubodolina, stizali su sa svih strana".

Jablan, Golub i Đurđe delili su i dobro i zlo

Volovi se paze kao ukućani

U vrletima jugozapadne Srbije, rabadžiluk se uči od malena, a priča o neobičnim spomenicima rabadžijama je priča o seoskim domaćinima starog kova koji na volove i drugi mal jednako dobro paze kao i na ukućane.

"Za pedesetak godina, koliko sam svoj čovek, promenio sam 15 pari volova i sve sam ih gledao bolje nego sebe. Za mene i moju Radojku je moglo da nema hleba, ali njima nije smelo da fali hrane. A oni su se svojski tudili da mi poslušnošću i radom uzvrate ljubav. Zbog toga verovatno i nisam nikada pristao da ih menjam za traktor. I danas u štali imam dve krave, ali su mi slaba uteha", priča Vjetrović.

Najbolji volovi u selu

Đurđe je imao svega osam godina kada ga je otac prvi put poveo u šumu da volovskom zapregom izvlače drva za ogrev. I tada je kaže, zavoleo rabadžiluk i rogatu marvu. U kraju gde se domaćin ceni po tome kakva mu je stoka, Đurđe je uvek bio na glasu, a njegovi volovi najbolji u selu. "Jablana i Goluba sam prodao 2011. i to mi je jedan od najtežih dana u životu, jer smo pune tri godine delili i dobro i zlo. Bili su blizanci, jaki i spretni, a bili su i pameniji od većine ljudi koje znam. Takva volove svaki domaćin i rabadžija samo može da poželi. Slušali smo se i pazili, a zaradili smo i lepih para u nadnici", kaže ostareli rabadžija iz Štitkova.

Sinovi na očev spomenik uklesali Baljca i Šaronju

Milomir-Mile Grbović (73) koji je penziju stekao rabadžijajući po šumama Zlatara, od pre deset godina ore samo nebeske njive. Mermerni spomenik na koji su uklesani Baljac i Šaronja uhvaćeni u jaram, Milu su nakon smrti 2006. podigli sinovi.

Grozdimir Grbović pomaže u rabadžiluku ocu Milu

Mile Grbović je počeo samostalno da rabadžija i zarađuje sa svega 11 godina života. Otac mu je stradao u ratu, pa je kao golobradi momčić morao da preuzme brigu o porodici.

"Rabadžijao je do poslednjeg dana života, a volovi Baljo i Šarga, kako im je tepao, bili su mu omiljeni. Otac Mile je u svoje vreme bio jedini profesionalni rabadžija u celoj Srbiji, a i u Zemljoradničkog zadruzi gde je stekao penziju, ceo radni vek je radio sa zapregom. A za rabadžiluk je živeo. Ni jedan posao sa zapregom mu nije bio težak, a volove je čuvao bolje nego sebe. Zbog toga je nekako i bilo logično da se i Baljac i Šaronja nađu na mermernom spomeniku, koji smo mu podigli na seoskom groblju", kaže Milov sin, šumar Grozdimir-Grole Grbović.

Foto: Željko Dulanović


Tagovi

Rabadžija Volovi Čemernica Zlatar Stari Vlah Jugozapadna Srbija Štikovo Nova Varoš Nadgrobni spomenik


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D