Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojenje živine
  • 02.06.2022. 07:30

Voda je neophodna za piliće i kokoške - ko i kada je najviše pije?

Potrebno je 24 sata dnevno osigurati čistu i kvalitetnu vodu, a zavisno od starosti živine, ona mora da bude određene temperature.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.067
  • 96
  • 0

Voda je neophodna za živinu, posebno za piliće, mlade životinje i koke nosilje. U letnjem periodu, kada vladaju visoke temperature i vrućina, njen značaj se još više ispoljava i dostupnost dovoljne količine postaje od presudne važnosti.

Od njenog kvaliteta zavisi imunitet i zdravstveno stanje životinja, brzina rasta i razvoja, količina konzumiranja hrane i njena iskorišćenost i na kraju dostizanje proizvodnog potencijala. Mora biti dostupna 24 h.

Pojilice i sistemi za pojenje treba da imaju zaštitu kako bi voda mogla da ostane čista. Potrebno je da se ne meša sa hranom, sprečava ulazak životinja, da se lako pere, čisti i puni i sprečava izlivanje.

Ko pije najviše i kada?

Na količinu tečnosti utiču temperatura, vrsta hrane i rasa. Što je temperatura viša, to je veća potrošnja. Jedna kokoška težine oko dva kilograma u toku dana popije 200 ml, a sa porastom temperature potrošnja raste i do pola litra. Mesnate rase troše još veću količinu, jer imaju brži metabolizam. Ako je u hrani visok udio trave i zelenih biljaka, manja je potrošnja. Veliki sadržaj soli i proteina povećava potrebu za tečnošću, kao i suva granulisana hrana.

Mora biti dostupna 24 sata (Foto: Depositphotos/davit85)

Količina hrane koju životinja konzumira zahteva i određenu količinu tečnosti. Za koke nosilje odnos hrane i vode je 2,4:1, a kod mladih životinja i brojlera je 1,5:1. Međutim, na količinu pojedene hrane i popijene tečnosti veliki uticaj ima temperatura.

Mladi pilići su najosetljiviji. Kada se temperatura poveća, oni za dva puta jedu manje hrane, ali se potrošnja vode poveća za tri puta.

Nedostatak u količini od 30 odsto negativno deluje na proizvodne osobine, posebno kada su u pitanju koke nosilje.

Važnost temperature vode

Obično se zaboravi kolika je važnost temperature vode za piće i koliko ona zavisi od starosti životinja. Jednodnevne piliće je najbolje pojiti vodom sobne temperature. Mladim jedinkama rase za jaja i brojlerima daje se voda temperature 33ºC u prvih 72 h što će im omogućiti da se zagreju. Zatim se ona postepeno snižava do 21. dana i tada bi trebalo da bude 18ºC. Posle tog dana, odnosno starosti, temperatura ne sme da prelazi 13ºC.

Nije preporučljivo da životinje nastave da piju zagrejanu vodu, jer to može dovesti do poremećaja u radu želuca i creva. Potrebno im je osigurati svežu, kvalitetnu i nezagrejanu vodu kako bi obezbedili dobru proizvodnju.

Uzgajivači veoma često u vodu dodaju nekoliko kapi jabukovog sirćeta kako bi je očuvali što duže, sprečili razvoj algi, štetnih mikroorganizama i pomogli apsorpciji kalcijuma.


Tagovi

Voda Pojenje živine Pilići Količina tečnosti Koke nosilje Uzgoj živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.