Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika Ilova
  • 19.04.2022. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Vlast obećala pomoć mljekarstvu - nisu sigurni hoće li svi biti zadovoljni

Farma "Јokić" ima 120 grla, a u muži je oko 50 krava. Dnevno proizvedu između 1.300 i 1.500 litara mlijeka, a procjena je da godišnje mljekarama isporuče oko 500.000 litara

Foto: Twitter/Vlada RS
  • 596
  • 170
  • 0

Mljekarska proizvodnja, koja ima svoj kontinuitet, faktički je na nuli u Republici Srpskoj i mora se učiniti sve da se ona održi u saradnji s prerađivačima. Poručili su ovo premijer RS Radovan Višković i entitetski ministar poljoprivrede Boris Pašalić prilikom posjete farm "Jokić" u Prnjavoru. Oni su obećali i kako neće dozvoliti da proizvodnja na bilo koji način bude ugrožena.

Višković je rekao i kako mljekarska proizvodnja ne može trpjeti neke varijacije jer ima svoj kontinuitet.

"Mi ćemo učiniti sve s pozicije Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, ali ponovo apelujem i na prerađivače da nađemo zajednički model. Naći ćemo način da pomognemo", kazao je premijer, dodavši kako nije siguran hoće li svi biti zadovoljni i hoće li se ispuniti sve ambicije, ali da se mora napraviti napor i sačuvati ova vrsta proizvodnje.

Niske otkupne cijene

Farma "Јokić" u Velikoj Ilovi kod Pnjavora ima 120 grla, a u muži je oko 50 krava. Dnevno proizvedu između 1.300 i 1.500 litara mlijeka, a procjena je da godišnje mljekarama isporuče oko 500.000 litara. Zlatko Jokić, vlasnik farme, kaže da nisu zadovoljni otkupnom cijenom.

Farmeri ne pristaju na skromne ponude mljekara - aprilske fakture po novoj cijeni

"Pojedine mljekare su dale saglasnost da će za april povećati cijenu za 4 feninga što ni u kom slučaju ne može opravdati cijenu proizvodnje, koja se u prosjeku kreće oko 0,60 KM", rekao je Jokić.

Polovina budžeta za mljekarstvo

Ministar Pašalić je naveo kako su od 75 miliona maraka agrarnog budžeta, više od 30 miliona KM platili samo premiju, dodavši da se uz mjere kapitalnih investicija, polovina budžeta ulaže u mljekarstvo. Inače, ove je godine u RS za kapitalne investicije u ovoj vrsti proizvodnje planirano 22 miliona KM.

Tokom posjete farmi "Јokić" bilo je riječi i o obradivim površinama, jer je veoma značajno da u vrijeme nestašice hrane i divljanja cijena proizvođači imaju vlastitu proizvodnju hrane. Ovo gazdinstvo koristi u zakupu oko 30 hektara državne zemlje i oko 80 posto prave vlastite proizvodnje hrane.

"Razgovarali smo da ako ima ovdje negdje još zemlje u vlasništvu Republike Srpske, a da se ne koristi ustupimo je ovom domaćinstvu", rekao je Višković.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekarstvo Poljoprivreda Farma Jokić Zlatko Jokić Radovan Višković Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]