Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krave i vrućina
  • 23.05.2022. 07:30

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete preduzeti?

Kod raspona temperature od 27 do 32 stepena Celzijusa i povećane vlažnosti do 50 odsto pojačano se znoje, ubrzava im se disanje, manja je konzumacija hrane, postaju nervozne, a proizvodnja mleka se smanjuje za 10 odsto.

Foto: Ranka Vojnović
  • 356
  • 77
  • 0

Krave su veoma osetljive na visoku temperaturu i vlažnost vazduha tokom letnjih meseci. Ovi faktori deluju na smanjenje produktivnosti, manje mleka i prinos mesa, snižen je postotak gravidnosti, životinje pokazuju promene u ponašanju. Ekstremne vrednosti i dugo trajanje mogu izazvati uginuće.

Kada su izložene toplotnom stresu, životinje uzimaju manje količine hrane, traže hlad i mesta s dobrom ventilacijom, prestaju biti fizički aktivne, ubrzano dišu, znoje se, nemirne su, više se oglašavaju.

Ne podnose vrućinu

Temperature iznad 26 stepeni Celzijusa izazivaju stres, a najviše su pogođene mlečna goveda, bremenita i oteljena grla. Krave koje imaju mlade smanjuju laktaciju što se negativno odražava na rast i razvoj teladi. Kod raspona temperature od 27 do 32 stepena i povećane vlažnosti do 50 odsto pojačano se znoje, ubrzava im se disanje, manja je konzumacija hrane, postaju nervozne, a proizvodnja mleka se smanjuje za 10 odsto. Daljim rastom temperature izložene su još većem stresu, a proizvodnja mleka se smanjuje za 25 odsto. Grla u intenzivnom uzgoju su posebno osetljiva.

Uvek moraju imati sveže vode (foto: Depositphotos/lokki61099)

Potrebno im je obezbediti više vode za piće u vrelim letnjim mesecima. Prosečna potrošnja pri temperaturi od 20 stepeni Celzijusa je 82 litre, dok je na temperaturi od 35 stepeni skoro duplo veća i iznosi 145 litara po životinji. 

"Hlađenje" krava: Pazite kako postaviti ventilatore da ne bi došlo do oboljenja

Kada su na ispaši, potrebno im je obezbediti zaklonjena mesta ispod kojih će se moći skloniti u najtoplijem delu dana. Pojilice bi trebale biti u hladu. Kod životinja u štali je neophodna dobra ventilacija. Često se na savremenim farmama kombinuju ventilatori s prskalicama koji hlade i osvežavaju životinje.

Više temperature, više problema

Povećanje temperature može izazvati probleme kada je u pitanju kvalitet mleka. U sadržaju se povećava broj somatskih ćelija, a veći je broj životinja kod kojih dolazi do pojave mastitisa. Uslovi za rast i razvoj patogena su idealni, a životinjama koje su izložene stresu opada imunitet. Grla su podložnija pojavi raznih oboljenja.

Očekuje nas vrelo leto, grad i olujno nevreme

Povećava se brojnost slučajeva ruminalne acidoze. Smanjuje se unos hrane, ali se smanjuje i preživanje. Životinje postaju probirljive. Izbegavaju hranu koja izaziva fermentaciju i oslobađanje dodatne toplote. Menja se pH vrednost u organima za varenje.

Kod životinja u štali je neophodna dobra ventilacija (foto: L.Bencarić)

Kako bi se to izbeglo potrebno je 40 odsto obroka dati u jutarnjim satima, do šest časova. Drugi deo obroka od 60 odsto daje se uveče od 20 do 22 časa. Hrana se ne sme nalaziti na suncu ili u pretoplom objektu. Krave će radije pojesti hladniju hranu.

Još jedan od problema je i to što se broj hromih goveda povećava, jer životinje više stoje pokušavajući da se tako hlade. Što je boja krava svetlija, to je veća opasnost od kancera kože.


Tagovi

Krave Stočarstvo Visoke temperature Somatske ćelije Vrućina Krave i leto


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.