Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 02.03.2018. 10:15

Virtemberg najpopularnija rasa među mladim ovčarima

Prošle godine umatičeno je 10.000 grla rase virtemberg.

  • 1.644
  • 199
  • 0

Ovčari u Vojvodini sve više se odlučuju za strane rase, dok domaće, kao što je cigaja, polako nestaju. Primer je virtemberg - prošle godine je u umatičeno 10.000 grla. Gordana Aćimac iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin objašnjava za RTS da se gaje rase koje su produktivnije:

"To su uglavnom inostrane rase, specijalizovane za proizvodnju mesa i imaju bolji prirast, bolje iskorišćavaju hranu, a jagnjad daju cele godine. To može da obezebdi stalan priliv jagnjećeg mesa".

Mladi zainteresovani za ovčarstvo

Nemanja Svorcan je napustio posao vatrogasca i posvetio se ovčarstvu. Na imanju blizu Banatskog Dvora ima 400 virtemberg ovaca.

"Zainteresovanost je velika. Sve više mladih ljudi ulazi u ovaj posao jer ima zarade. Ja ovo volim da radim, a imam i koristi, pa kada se sklopi jedno i drugo, onda je to to", kaže ovaj ovčar.

Virtemberg najzastupljenija rasa u Banatu

Populanosti ovčarstva doprinele su i državne subvencije. One za umatičenu ovcu iznose 7.000 dinara, a za jagnje 2.000 dinara. Trenutna cena živog jagnjećeg mesa je 500 dinara - za 50% povećana za godinu danu, a u prodaji nema problema. Međutim, poteškoće su u tome što je, prema zakonu, ovce potrebno držati van sela, a na salašima često nema struje, dok godišnji opštinski porez može da bude i 300.000 dinara.

Foto: RitaE / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Virtemberg Nemanja Svorcan Gordana Aćimac Banatski dvor Ovce


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.