Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivan nadzor
  • 09.06.2020. 16:30

Veterinari popisuju brojno stanje životinja - trenutno preko 900.000 goveda

Trenutno, veterinarske stanice u Srbiji obavljaju aktivan nadzor goveda i utvrđuju da li se na gazdinstvima i dalje čuvaju prijavljene životinje. Ukoliko se ispostave neregularnosti - protiv vlasnika životinja se podnosi prijava. Podsetimo samo da se na osnovu stanja u Veterinarskoj bazi isplaćivala novčana pomoć, za između ostalog, i grla krave.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.493
  • 174
  • 0

Tokom ovog perioda veterinarske stanice u skladu sa Programom mera zdravstvene zaštite životinja za 2020. godinu na gazdinstvima sa govedima obavljaju aktivan nadzor. Istom prilikom se utvrđuje i da li se na gazdinstvu i dalje čuvaju životinje, odnosno da li se ažuriraju podaci u Registru gazdinstava.

"Veterinarske stanice sprovode ovaj nadzor kontinuirano tokom cele godine, kojom prilikom - pored nadzora zdravstvenog stanja životinja, kontrolišu i poštovanje obaveza vlasnika koje su propisane članom 6. Zakona o veterinarstvu; vođenje registra životinja na gazdinstvu, kao i evidencije o kupovini odnosno prodaji životinja, njihovom premeštanju i prometu, radi praćenja njihovog kretanja", rekli su za Agroklub iz Uprave za veterinu.

Nedimović: Domaća junad za Tursku kroz dve do tri nedelje

U slučaju utvrđenih nepravilnosti, daje se rok vlasniku gazdinstva da nedostatke otkloni, a u suprotnom se od strane veterinarske inspekcije podnosi prijava nadležnom prekršajnom sudu.

Na stanju preko 900.000 grla goveda

Zaključak aktivnog nadzora koji se kontinuirano tokom godine sprovodi u svim naseljenim mestima Srbije, jeste da većina vlasnika gazdinstva uredno vodi propisanu evidenciju, odnosno životinje stavlja u promet sa propisanom dokumentacijom i uz evidentiranje kretanja životinja u Centralnoj bazi podataka koju vodi Ministarstvo.

"Manji broj vlasnika gazdinstava ovu obavezu ne poštuje zbog čega se preduzimaju mere u skladu sa ovlašćenjima veterinarske inspekcije."

Kako smo saznali iz Uprave za veterinu, u Centralnoj bazi podataka trenutno se može utvrditi brojno stanje samo za goveda, jer se njihovo kretanje prati po pojedinačnim brojevima ušnih markica. Trenutno se u Republici Srbiji, prema stanju u Bazi, nalazi tačno 909.726 grla goveda.

Da li je ovo u vezi sa isplatnom novčane pomoći?

Podsetimo da je isplatu jednokratne novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19, obavljalo Ministarstvo finansija - Uprava za trezor, na osnovu podataka iz evidencija Ministarstva poljoprivrede - Registra poljoprivrednih gazdinstava i Veterinarske baze.

Isplata jednokratne novčane pomoći - bez podnošenja zahteva?

Novčana pomoć uplaćivala se direktno na namenski račun prijavljen u Registru poljoprivrednih gazdnistava, na osnovu stanja u navedenim evidencijama, a davalo se, između ostalog, i 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara.


Tagovi

Veterinarska baza Uprava za veterinu Popis goveda Broj goveda u Srbiji Evidencija broja životinja Aktivan nadzor Novčana pomoć Poljoprivredna gazdinstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...