Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekovac
  • 28.04.2017. 16:00

Veterinar se odlučio za ovce i koze

Poljoprivrednici iz levačkog kraja pripremaju se za najavljenu fabriku za otkup ovčijeg i kozijeg mleka. Jedan od njih je i veterinar, koji ima stado ovaca, a razmišlja i o kozarstvu. Prednost za ovaj vid stočartsva su pašnjaci u ovom kraju.

Foto: Biljana Nenković
  • 5.199
  • 737
  • 0

Rekovac je opština između Šumadije i Pomoravlja, koja pokušava da oživi i ublaži odlazak mladih iz ovog kraja. Selo Ratković polako zamire i nije lako opstati.

Ali to nije obeshrabrilo tridesetčetvorogodišnjeg veterinara Nenada Kolakovića. Na svom imanju i pašnjacima pokušaće da obezbedi sebi egzistenciju gajenjem ovaca. A u planu su i koze. Dodatni podstrek je najavljena gradnja fabrike za otkup i preradu ovčijeg i kozijeg mleka.

"Posao u struci nisam mogao da nađem, volontirao sam, položio sam državni ispit i sve što je bilo potrebno, ali posla nema. Radio sam pri vojsci, a onda sam presekao i odlučio da se posvetim ovčarstvu. Sa matičnim ovcama sam krenuo pre dve godine. Od komšije sam kupio matično leglo i sada imam stado od 45 ovaca", kaže Kolaković, koji je oživeo ovčarstvo na porodičnom imanju.

Kravlje mleko se nije isplatilo

U ovom domaćinstvu dugo su gajili krave i predavali mleko, ali Nenad nije mogao da nađe računicu.

Nenad je oživeo ovčarstvo na imanju

"U odnosu na pre 15 godina, cena kravljeg mleka je ostala skoro ista i maksimalno obezvređena. Mali proizvođači su potpuno uništeni. Ko ima veći broj krava, on može nekako da opstane, a mi sitni polako gasimo proizvodnju i gledamo šta je drugo isplativo. Nadam se da ću sa ovcama uspeti, jer bi do kraja godine u Rekovcu trebalo da se otvori slovačka fabrika za otkup mleka. Ovčari su do sada mogli da žive samo od prodaje ovaca, mesa i da uzmu neki sitan dinar od vune, a mleko nikada ovde nije otkupljivao", kaže Kolaković.

Plan je da stado ovaca poveća na 80 grla. Pretpostavlja da će mu se ovaj vid stočarstva isplatiti.

"Da bih to ostvario treba još objekata, muzilište, a za to treba novac. Bilo bi dobro kada bi država malo pomogla nama mladima na selu da probamo da opstanemo. I izgradnja fabrike trebalo bi mnogo da pomogne, jer će biti zagarantovana cena otkupa mesa, mleka vune. Za odgajivače ovaca i koza najvažnija je obezbeđena prodaja i plasman. Trebalo bi da donese i perspektivu ovom delu Srbije, pogotovu Rekovcu i celom levačkom kraju, koji je prelep, ali koji polako izumire", dodaje Kolaković.

Nenad razmišlja i o kozarstvu

Ako krene otkup, Nenad planira da formira i stado koza. Njegov adut u resursima su velike površine pod pašnjacima. Ima četiri hektara svojih i još deset u zakupu. Plan je da ogradi koliko može, a već je delimično nabavio i električne "čobanice".

Čitav ovaj kraj je inače prebogat pašnjacima, mnogi od njih su i zapušteni ili bez naslednika, koji ih obilaze. Diploma veterinara Kolakoviću trenutno služi da uštedi:

"To što sam završio veterinu pomaže mi jedino u tome da ne moram da plaćam veterinara. Mogu sve sam da radim, kada je u pitanju čišćenje parazita, jagnjenje i sve ono što ne zahteva obavezan dolazak kolega".

Osim ovaca, Nenad planira da ima i stado koza

Slovaci obećavaju otkup od 1.000 litara dnevno

Što se njega tiče, kaže, on je spreman. U rekovačkom kraju ukupno ima 12.000 umatičenih ovaca i 2.000 koza. Ova opština spada u četvrtu grupu po razvijenosti u Srbiji i dobija najveće subvencije za strane investitore. A investitor iz Slovačke obećao je u pismu o namerama da bi za početak mogao da otkupljuje 1.000 litara mleka dnevno, a kasnije i 5.000.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Ovce Koze Rekovac Ratković Levački kraj Fabrika za otkup Ovčije mleko Pašnjaci Veterinar Električne čobanice


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!