Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjevanje kravama
  • 06.07.2019. 18:00

Veterinar Alfonso Camassa liječi krave pjevajući im operu

Veterinar Alfonso Camassa ozbiljno shvaća svoj jedinstveni pristup veterinarskom liječenju, pa svaki tjedan trenira s profesionalnim opernim trenerom.

Foto: BBC/screenshot
  • 109
  • 17
  • 0

Istraživači Sveučilišta Leicester su još 2001. godine utvrdili da određene pjesme i melodije utječu na proizvodnju mlijeka. Prethodna istraživanja su pokazala da postoji pozitivna korelacija između puštanja glazbe kravama i smanjenja razine stresa kod krava. U oba slučaja su ispitivane krave holstein-frizijske pasmine.

Stres između ostalog sprječava izlučivanje hormona oksitocina, koji je odgovoran za otpuštanje mlijeka iz vimena. Zato se stres mora smanjiti što je više moguće. Krave kojima se pušta glazba, prema istraživanju iz 2001. proizvode do 3% više mlijeka od onih koje su izložene samo svakodnevnim zvukovima iz štale. 3% nije malo, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se pri povećanju od samo 1% ostvaruju značajni ekonomski dobici.

Toplinski stres kod krava - kako im pomoći?!

No, jeste li čuli da se glazbom krave i liječe? Zna to veterinar Alfonso Camassa iz Hampshirea u Engleskoj koji ozbiljno shvaća svoj jedinstveni pristup veterinarskom liječenju, pa svaki tjedan trenira s profesionalnim opernim trenerom, piše BBC. Lokalni farmeri kažu kako su impresionirani i zabavljeni, a da li ova "terapija" pomaže? 

Pogledajte u videoprilogu:


Izvori

BBC


Tagovi

Opera Krave Pjevanje Alfonso Camassa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.