Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne vesti
  • 26.12.2021. 18:00

Velika ponuda tovljenika i svinjetine - kada očekivati rast cena?

Iza nas je loša godina za svinjare i prerađivače mesa. Velikih će zaliha EU svinjetine biti i u 2022.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 3.411
  • 408
  • 0

Cene svinja u Evropi su nepromenjene poslednje dve sedmice, a 2021. godina se pokazala veoma lošom kada je u pitanju ova grana stočarstva. I dok s jedne strane imamo nisku cenu tovljenika i prasadi, s druge se strane odgajivači suočavaju s visokim cenama stočne hrane. 

Proizvodnja svinjskog mesa u EU je porasla sa 120 odsto u 2014. do 135 odsto u 2021. godini, navodi poljski Farmer, a to znači da se zbog prevelike proizvodnje velika količina mesa mora prodavati van granica država članica.

Povećan izvoz

Najveći uvoznici su azijske zemlje, među kojima Kina prednjači. Ta je zemlja povećala količine evropske svinjetine od 35,6 odsto u 2017. do 61,6 odsto u 2020., iako je u jesen prošle godine došlo do obustave uvoza mesa iz Nemačke, a zbog afričke svinjske kuge. 

Ali, ta je bolest zahvatila i Kinu, zbog čega je došlo do smanjenja populacije ovih životinja. Tamošnje se tržište polako oporavlja i sada dolazi do smanjenja potražnje za uvoznom svinjetinom.

U Nemačkoj je zbog pandemije Covid-19 i afričke svinjske kuge smanjena potražnja i ponuda mesa i prerađevina. Broj svinja je tamo trenutno u padu što je omogućilo drugim zemljama da povećaju izvoz. Međutim, i pored praznika, potražnja i cena su ostale nepromenjene. U toj zemlji kilogram ovog mesa košta 1,23 evra.

Na tržištu Danske, kao velikog proizvođača i izvoznika, takođe nema izmena poslednjih mesec dana.

Velike zalihe u 2022. 

Proizvodnja planirana za praznike je završena i postoji zabrinutost proizvođača i prerađivača u pogledu zahteva tržišta u 2022. godini. EU trenutno ima velike količine ove vrste mesa na zalihama, a zabeležena je i velika ponuda tovljenika pripremljenih za klanje tokom praznika.

Pritisak velike ponude živih svinja će se smanjiti tek krajem januara i zbog toga se ne očekuje raniji rast cena.

Evropski svinjari i prerađivači se nadaju da će višak upiti kinesko tržište, ali je to još uvek neizvesno.


Tagovi

Svinje Svinjetina Svinjsko meso Ponuda Potražnja Cena Zalihe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.