Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje
  • 10.03.2020. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stejanovci

Uzgajivačima svinja potrebno udruživanje za bolji plasman i cenu na tržištu

Ipak, u odnosu na prethodne godine, sadašnja cena žive vage od 170 do 175 dinara za kilogram, daleko je iznad nekadašnjih 120, kaže predsednik Saveta mesne zajednice Stejanovci, Stojan Keskenović, koji se i sam bavi uzgojem svinja.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 234
  • 23
  • 0

Udruživanje stočara je posao koji treba što pre uraditi, konstatovano je na sastanku Uzgajivača svinja Srema i Mačve koji je održan u Domu kulture u Stejanovcima. Na četvrtu godišnjicu rada tog udruženja stočari su imali priliku da svoje viđenje situacije u stočarstvu iznesu i predstavnicima resornog ministartva iz koga stiže poruka da će razvoj te grane svakako podržati i finansijski pomoći. 

Za savremeno zadrugarstvo u Srbiji - uzor nam je Mađarska

Blizu 120 stočara iz Srema i Mačve konstruktivnim razgovorom o aktuelnoj situaciji u stočarstvu obeležilo je četvrtu godišnjicu od osnivanja Asocijacije stočara tog regiona, koji je nekada bio poznat po uzgoju svinja. Sa stočarima i predstavnici struke, ali i resornog ministartva.

"Mi smo imali priliku da obiđemo Austriju i Nemačku, Hrvatsku i Sloveniju i videli smo da je tamo tenedencija ka udruživanju. U Austriji imaju proizvođačku zajednicu koja okuplja 1.200 članova, imaju menadžment koji to vodi, organizuju im otkup i prodaju, nabavku inputa. Mi smo to videli i imamo želju da nešto slično ostvarimo i ovde. Mi imamo iskustva iz bivše SFRJ, želimo da ona pozitivna zadržimo i da ubedimo naše ljude da moraju da  sarađuju da bi opstali", istakao je Zoran Erić, predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve.

"Razgovor sa poljoprivrednicima želimo da pretočimo u subvencije"

Sa sremskim i mačvanskim stočarima prvi put i predstavnici ministarstva poljoprivrede koji su tu kako bi u direktnom razgovoru sagledali sve probleme sa kojima se suočavaju u proizvodnji koja nije laka.

Posećivanje ovakvih manifestacija, rezultiralo je povećanje subvencija za krmače, kaže Bogićević

"Mi smo pre godinu i po dana počeli da idemo po terenu i podržavamo ovakve manifestacije koje su veoma bitne, jer od poljoprivrednika čujemo njihove probleme i te probleme pokušavamo da implementiramo u naše pravilnike i uredbe. To je najbolji način - razgovor sa poljoprivrednicima uživo i da to pretočimo u mere, subvencije",  napomenuo je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, dodavši da su za svinjarstvo mere podrške za krmače povećane sa 10.000 na 15.000 dinara.

Da li je mogućnost zakupa jednak za sve?

Na skupu na kome je najviše bilo reči o udruživanju različita su i mišljenja stočara o tom pitanju. Neki smatraju da još uvek nismo na tom nivou, kada bi mogli da pravimo svoja udruženja, a važna tema o kojoj se govorilo je cena tovljenika i zakup zemljišta po pravu prečeg.

Vodite računa prilikom izdavanja zemljišta u zakup

"Velikim gazdama je omogućeno da zakupljuju zemljište bez ikakvih problema dok mi sitniji nismo u tom položaju. Cene tovljenika su takve da se jedva uklapamo, ostane nam koji dinar, sada je trenutno mislim 170 dinara, zadnji put smo izneli svinje pre mesec dana, bio je lep turnus i bio je prosek cena po kg 178, 40 dinara", kaže Svetozar Ninković stočar iz Donjih Petrovaca.

Cena iznad proseka

Ipak, u odnosu na prethodne godine, sadašnja cena žive vage od 170 do 175 dinara za kilogram, daleko je iznad nekadašnjih 120, kaže predsednik Saveta mesne zajednice Stejanovci, Stojan Keskenović, koji se i sam bavi uzgojem svinja. Potrebni su poznati i odgovorni otkupljivači, ali i da stočari nastupaju zajedno, jer tek tako mogu biti ozbiljni igrači na tržištu.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

"Kad je moj sin počeo da se bavi ovim pre tri do četiri godine, prodavali smo po 120 dinara, 'pukli' smo odmah. Sad je krenulo na bolje. Ja sam od nove godine do sad prodao preko 120 komada Mitrosu - dobio sam 175 dinara po kilogramu i ja sam zadiovoljan. Imamo ovih divljih kupaca, kojima damo svinje pa ih posle jurimo da nam plate. Udruživanje može pomoći, zato smo i sazvali ovaj skup da imamo i našu zadrugu, specijalizovana zadruga za svinjarstvo", istakao je Keskenović.

Rešenje u preradi i udruživanju

Profesor Vitomir Vidović, redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije rekao je na ovom skupu da je Srbija redukovala stočni fond, pa umesto nekadašnjih 1,1 milion, danas ima manje od 250.000 krmača. Prihod po hektaru je od 800 do 1.000 evra godišnje, što je mizerno u odnosu na razvijene zemlje u okruženju. Da bi prihod porastao, a realno je da možemo postići i 15.000 evra po hektaru, neophodno je udruživanje i vratiti prerađivačku industriju udruženim srpskim seljacima.

Neophodno je udruživanje srpskih seljaka, naglasio je Vidović

"Imate situaciju da je cena svinja u Evropi 1,8 evra po kilogramu žive vage, odnosno 212 dinara, naši farmeri prodaju svoje svinje za 170 dinara, tih 0,35 evra po tovljeniku odlazi negde. Onda je uvek primarna proizvodnja na ivici rentabilnosti. Kada bi imali prerađivačku industriju, povećao bi se obrt kapitala u jedinici vremena, uvećala bi se vrednost proizvodnje i profit. Mi možemo da imamo pet krmača na jedan hektar, one proizvedu 150 prasadi, sad su prasad 100 evra, znači sa pet krmača moćemo dostići 15.000 evra vrednosti proizvodnje. To su realni potencijali", zaključio je Vidović.

Ovakvih sastanaka biće i u narednom periodu, jer stoćari žele da se stvari pomere sa 'mrtve tačke'. Nadaju se da će uskoro imati i svoju zadrugu i tako olakšati proizvodnju od koje bi moglo dobro da se zaradi.


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]