Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 30.01.2018. 14:45

Uzgajivači svinja u RS traže povećanje podsticaja

Smatraju da je prošlogodišnja premija od 30 maraka za jednu utovljenu svinju, koja će biti isplaćena sljedeće sedmice, preniska i traže povećanje na 60 maraka. Za krmače prasilice traže povećanje sa 70 na 150 maraka.

Foto: Pixabay/aitoff
  • 296
  • 20
  • 0

Uzgajivači svinja u Republici Srpskoj, traže povećanje podsticaja za svoju proizvodnju. Smatraju da je prošlogodišnja premija od 30 maraka za jednu utovljenu svinju, koja će biti isplaćena sljedeće sedmice, preniska i traže povećanje na 60 maraka. Za krmače prasilice traže povećanje sa 70 na 150 maraka.

Iznos premije u Srpskoj trebao bi biti izjednačen sa premijom u Federaciji BiH i Distriktu Brčko kako bi se spriječila nelojalna konkurencija unutar BiH, smatraju stočari. Ističu da su podsticaji u Distriktu Brčko 70 maraka po tovnom grlu, a u Federaciji 60, dok je za krmače u Srpskoj 30 KM, navodi rtrs.

Insistiraju na povećanju ukupnog agrarnog budžeta

Uzgajivači svinja kažu da bez veće premije ne mogu biti konkurentni na tržištu, niti njihova proizvodnja može biti isplativa, pa brinu da bi se mogla i ugasiti. Pored povećanja premija za ovu godinu, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača insistira na povećanju ukupnog agrarnog budžeta na 100 miliona maraka, odnosno zakonskih šest odsto ukupnog republičkog budžeta.

Uzgajivači svinja kažu da bez veće premije ne mogu biti konkurentni na tržištu, niti njihova proizvodnja može biti isplativa, pa brinu da bi se mogla i ugasiti.

"Poljoprivredni sektor u Srpskoj puni budžet od 9 do 11 posto. Ako to znači da smo glavni nosioci, smatramo da bi trebalo i da učestvujemo u donošenju i kreiranju agrarnog budžeta, da se uvaže naši statovi po pitanju njegove visine", ističe Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Ministarstvo: Podsticaji su već znatno rasli

Kada se završe konsultacije o Pravilniku o podsticajima za ovu godinu, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede oglasit će se o zahtjevima za povećanje premija. Kada je riječ o uzgoju svinja, ističu u resornom ministarstvu, podsticaji su već znatno rasli - zadnje tri godine podsticaj je povećan za 100 odsto, dok je 2015. podsticaj po tovnoj svinji bio 15 maraka.

Resorno ministarstvo je tražilo od Savjeta ministara BiH mjere zaštite za domaće tržište među kojima je i sezonsko vremenski određeno zaustavljanje uvoza. Ipak, stalno se povećava uvoz mesa svinja u BiH, a zanimljivo je da istovremeno raste i proizvodnja. Prošle godine u Srpskoj je proizvedeno 51.000 tovljenika.

Foto: Pixabay/aitoff


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Uzgoj svinja Stojan Marinković Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]